Oldalak

2017. április 12., szerda

Dél Wales - Coch Kastély

2017/03/24-2017/03/26.

Coch Kastély
/Castell Coch/


Szabad hétvégénken úgy döntöttük, hogy megnézzük Dél Wales-et, elsődleges célpontunk Cardiff volt, Wales fővárosa, de mivel a szállásunk 20 percre volt onnét, a Taff's Well nevű kisvárosban /vagy inkább falu/, így ott is szétnéztünk amennyire időnk engedte. Reggeli első állomásunk a Coch Kastély volt, a szállásunktól 5 percnyire kocsival, Tongwynlais nevű falucskában.

A Kastély egy nagy dombra épült, viktoriánus neogótikus stílusban. A vár helyén már a 11 században is állt épület, melyet leromboltak, majd újraépítettek. Jelenlegi formáját a 19. században kapta. Nem túl nagy területet foglal el, viszont belesűrítettek jópár helyiséget. A vár környékén régen szőlőt termesztettek, de ebből mára már semmi sem maradt fenn.

A kastély bejárata

Díszes szobor a kastély külső falán

A kastélyban 3 kör alakú torony található. A szintén kör alakú belső udvara első ránézésre engem egy bikaviadal arénára emlékeztetett, még a színeiben is.


Méretéhez képest elég sok helyiséggel rendelkezik. Először a régi konyha tornyot szemlélhettük meg, ahova lépcsőn kellett lemenni az alagsorba. Igazából egy üres helyiség volt, különösebb látnivaló nélkül.


Ezután a díszterem következett, ami az emeleten található. Itt már volt bőven látnivaló. Díszes és színes termet láthattunk, a falak festményekkel díszítve, a terem közepén pedig egy hatalmas asztal vörös abrosszal. Gondolom itt tartották a díszvacsorákat.






A következő helyiség a szalon volt, közvetlenül a díszterem mellett. Ez a nyolcszögletű helyiség díszítésben szintén nem szűkölködik. A boltíves mennyezetet falfestmények, a kapualjakat faragott madarak, gyíkok és más vadon élő állatok díszítik.




Tovább haladva megtekinthettük a horgonycsörlő szobát. Innét irányították a felvonóhidat és a csapórácsot. Találhatunk itt egy kandallót is.




Lord Bute hálószobája előtt található a WC, mely még a klasszikus pottyantós változat.

Pottyantós WC

Ezután Lord Bute hálószobája következett. Összehasonlítva a kastély többi szobáival ez viszonylag kicsi és egyszerű. A szoba nem igazán lett volna praktikus rendszeres használatra, ugyanis hiányoznak a szekrények és egyéb tárolók. Van viszont egy díszesen faragott kandalló és mivel a régi időben nem volt még külön mosdó, így a szobában tárolták a fürdőkádat és egyéb tisztálkodási eszközöket.






Tovább haladva Lady Bute szobáját szemlélhettük meg a legfelső emeleten. Egy gazdagon díszített kör alakú szobát láthattunk, ahol a padlózat miatt első ránézésre leginkább a vörös volt a domináló szín.



Miután lejöttünk a lépcsőn a következő terem a konyha volt, mely a díszterem mellett található, innét adták be az ételt.  Megfigyelhettük itt a régi evő- és tálalóeszközöket.


Ezután még Lady Margaret szobája volt hátra.



Ahogy kijöttünk a szobából végigmentünk a felső kinti folyosón, ahonnét jó kilátás nyílt a vár belső udvarára.


Az utolsó toronyban kiállítótermeket láthattunk. Íme ezekről is pár kép:







Castell Coch
Tongwynlais, Cardiff
CF15 7JS

Belépő: 6 font /2017-ben/



Kapcsolódó bejegyzések:

Dél Wales - Coch Kastély
Cardiff - 1. rész - A stadion és a Bute Park
Cardiff - 2. rész - Cardiff Vár
Cardiff - 3. rész - Cardiff Bay
Cardiff - 4. rész - St. Fagans Skanzen







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése