Oldalak

2017. április 20., csütörtök

Trentham - Majom-erdő és kert

2017/04/10.

Majom-erdő
/Monkey Forest/


A majom-erdő Angliában egyedülálló, ugyanis itt a majmok teljesen szabadon élnek, nincsenek kerítéssel elválasztva a látogatóktól, de hozzájuk nyúlni sajnos nem szabad. Valamilyen szinten azért féltek is az embertől, odajöttek a közelbe, de megtartották a távolságot. Az összes majom egyedileg azonosítva van és belső combjukon tetoválás található. Ez a különleges vadasparkot Trentham közelében létesítették.


Egyetlen majomfajtát láthatunk csak, a berber makákót, ami az emlősök osztályának a főemlősök rendjébe, ezen belül a cerkóffélék családjába és a cerkófmajomformák alcsaládjába tartozó faj. Afrikában őshonos de a Gibraltáron élő populációja miatt Európa egyetlen majomfaja. Jól bírják a hideget és még a havat is, így egész évben szabadon élhetnek ebben az erdőben. A majomállomány kb. 150 példányból áll.

Ahhoz, hogy megnézhessük ezeket az állatokat, belépőjegyet kell vennünk, ami 8.5 fontba kerül /2017-ben/. Éppen etetés közben sikerült elcsípnünk őket, úgyhogy megnézhettük hogy táplálkoznak. Nagyon aranyosak voltak. Íme pár kép:








Kicsit arrébb egy majomcsaládot láthattunk, úgy tűnt ők már túl vannak az ebéden. A majom mama bolházta a kicsinyét, a többiek pedig játszottak. De voltak akik csendespihenőt tartottak.







Az erdőben más vadon élő állatok is éltek, pl. ez a kis aranyos mókus:


Ahogy továbbmentünk láttunk még 1-2 majmot, és a táj is egyre szebb lett.









Kicsit arrébb egy fa tetején az egyik majom mintha meditált volna. De lehet, hogy szimplán csak napozott, a néha-néha előbukkanó nap sugaraiban.


És végezetül még 1-2 jól sikerült kép:






Cím: 

Trentham Monkey Forest
Stone Rd, Trentham, Tittensor, Stoke-on-Trent ST4 8AY



Trentham Kert
/Trentham Garden/


A Trentham Garden a Majom-erdő mellett található, szintén belépődíj ellenében lehet meglátogatni. Összevont jegy vásárlásra is van lehetőség, úgy olcsóbb, mintha külön-külön vesszük.

A terület közepét egy tó foglalja el, amit egy sétálóösvényen körbe lehet járni. Az elején nem sok érdekes látnivaló van, 1-2 helyen találkozhatunk fából faragott szobrokkal, valamint drótból készült tündérekkel, amik a kert számos részén megtalálhatóak más-más formában.






Az első tündér, amit láttunk egy pici patakocskában ült egy farönkön.


Mindig sikerült felfedeznünk 1-2 érdekességet, pl. a (talán) fából készült szarvas a fák ágain.




Bár elég távoli lett a kép, de a hattyúk mellett is láthatunk egy tündért, ami szintén egy farönkön ül:













A tót félig körbejárva megérkeztünk az olasz kertbe, ami nagyon szép volt. Bár a virágok még nem mind voltak kinyílva és a fák sem rügyeztek még mind ki, de a látványért így sem panaszkodhattunk.














A következő képen a háttérben egy régi épületet láthatunk, nem tudtuk eldönteni mi lehetett, de néhány jel arra utalt, hogy talán valami templomféleség. Be nem lehetett menni, körbe volt kerítve "dangerous", azaz veszélyes feliratokkal, pedig kívülről nem nézett ki rosszul.






Egy szobor az olasz kertben

A kert egyik legszebb látnivalója a Perseus és Medusa szobra volt. Sajnos egyik szemszögből sem sikerült jó képet csinálnunk róla, mindenhonnét túl sötét lett. A szobor Perseust ábrázolja, jobb kezében egy karddal, bal kezésen Medusa vértől csöpögő fejével, lábai előtt pedig Medusa fej nélküli teste.


A tó ezen részen madárszobrokat láthattunk:


Egy újabb tündér


A háztetőn egy újabb tündér

A minivasút






És végezetül a legszebb tündér a kertben, aki egy locsolókannát fogva lebeg a vizen:


A hideg ellenére azért kellemesen eltöltöttük a napot. Egy kirándulást mindenképp megért. Az összes tündért sajnos nem sikerült megtalálnunk, annak ellenére, hogy a nagyrészét bejártuk a területnek, pedig nagyon figyelemre méltó alkotások.


Cím:

Trentham Estate
Stone Rd, Stoke-on-Trent ST4 8JG








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése