Oldalak

2017. április 12., szerda

Cardiff - 4. rész - St. Fagans Skanzen

2017/03/24-2017/03/26.

St Fagans - Wales-i néprajzi múzeum
/St Fagans National History museum/


St Fagans főbejárata

Kirándulásunk másnapján a szabadtéri St Fagans néprajzi múzeumot látogattuk meg. Ez tulajdonképpen olyan, mint nálunk a Skanzen. 1948-ban nyitották meg a közönség előtt és Wales egyik leglátogatottabb turistalátványossága lett. A múzeum bemutatja hogyan éltek a walesi emberek, hogyan dolgoztak és mivel töltötték a szabadidejüket.

Nagyon nagy terülten található, mi reggel 11 körül érkeztünk és kb. 4 órára jártuk végig, persze nem rohamtempóban, hanem szépen lassan. A Skanzent jelenleg is bővítik, több épület is építés alatt áll még. Belépés díjtalan volt, viszont 50 pennyért vettünk egy térképet, hogy ne hagyjunk ki semmit a látnivalók közül. Valmint a parkolásért 5 fontot kellett fizetni.

Lássuk sorban az épületeket:


Kennixton Parasztház /Kennixton Farmhouse/




Legelső állomásunk egy piros színre festett parasztházacska volt. Ez egy 17. században épült ház, Leyshon Rogers és családja lakott benne az 1800-as években. A fal vörös színe, valamint a kertben lévő vörösberkenyefa termése a rossz szellemektől hivatottak megvédeni a lakókat, legalábbis ez a monda járta. Azonban egyesek szerint csak annyit jelent, hogy volt annyi pénzük, hogy megtehették a pigment használatát. Állítólag a vörös színt mész és ökörvér keverékéből nyerhették. Rogersék először csak bérelték a házat, majd 1809-ben megvásárolták. Akkoriban volt a nagy bumm Walesben, mivel a napoleoni háborús időszak alatt Európából nem importálhattak be élelmiszert és így megnőtt az angol termékek ára és Rogersék így meggazdagodtak.

A ház berendezése tipikus 17. századi. Jó példa erre az ún. "doboz ágy" vagy "szekrény ágy", ami jellegzetes volt a Gower félszigeten ebben az időszakban. Kiegészítő épületek is tartoznak hozzá, mint az istálló, méhkaptár vagy a pottyantós WC.

Pár belső kép:







A "doboz ágy"


Istálló

Méhkaptár

Pottyantós WC

Pottyantós WC belülről


Kör alakú disznóól /Circular pigsty/

A disznók fontos szerepet töltöttek be amindennapi életben.  A disznóvágás társadalmi eseménynek számított, ahová gyakran meghívták a barátokat és a szomszédokat, a húst pedig megosztották velük. A kör alakú disznóól nagyon elterjedt volt Dél-Walesben.


Ezután egy régi szabadtéri vendéglőt láthattunk, ahol kocsiból árulták az ennivalót. Nem tudom működik-e mé




Kukoricamalom /Melin Bompren Corn Mill/

Ez a malom jelenleg is működőképes. Vízkerék hajtja. Sok molnár dolgozott itt, az első Benjamin Jones volt 1852-ben, az utolsó pedig Hettie Jones 1957-ben. Teljes kiőrlésű lisztet a mai napig készítenek itt, amit a Múzeum boltban meg is lehet vásárolni.






Llwyn-yr-Eos parasztház /Llwyn-yr-Eos Farm/


1930-ban Thomas Thomas volt a farmer a Llwyn-yr-Eos birtokon. Kórháznak szállított tejtermékeket. A birtokon krumplit, takarmányrépát és zabot termeszettek, ezekkel etették az állatokat. Wales történelmében a mezőgazdaság nagyon fontos szerepet játszott. A Kastélyon kívül ez a birtok az egyetlen a múzeumban, ami eredetileg is ezen a helyen állt. 1820 körül építették.

Külső képek a farmról:











A szeneskamra


A parasztház belülről:

















A mosókonyha


Nant Wallter Kunyhó /Nant Wallter Cottage/


Ez a vendégház nagyon szépnek tűnhet egy meleg nyári napon, de akik benne éltek kemény volt az életük. Mivel szűkös anyagi helyzettel rendelkeztek, a saját maguk tenyésztett állatokból és a megtermelt növényekből tartották fenn magukat. A vastag falak télen benntartották a meleget, nyáron pedig kellemes hőmérsékletet biztosítottak.





Llainfadyn Kunyhó /Llainfadin Cottage/


A kunyhót 1762-ben építették. 1861-ben Ann és Hugh Williams laktott a házban, 6 gyermekükkel, egy szobalánnyal és egy szobainassal. Elég nehéz elképzelni, hogy fértek el ennyien ebben a kis házban.







Cae Addy tehénistálló /Cae Addy Byre/

Ez egy 18. századi pajta.



Díjbeszedő ház /Tollhouse/


Benzin árak, forgalmi adók, autó adók, egyszóval az utazással kapcsolatos költségek beszedése a tollhouse-ok feladata volt. Az utazók csak akkor használhatták az utat, ha a szükséges adókat befizették egy olyan szervnek, mint pl. ez itt. Nem csak járművek, hanem közlekedésre használt állatok után is fizetni kellett.



Derwen sütöde /Derwen Bakehouse/


A sütödét az 1900-as években építették. Evan Jenkins tulajdonában volt, aki 2 lényával hozta létre ezt a kis üzlethelyiséget. Akkoriban mindenki szerette otthon készíteni saját magának a kenyeret, ám voltak olyan városi lakások, aminek a sütője túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy az egész családnak elég legyen. Ők bedagasztották otthon a kenyérmasszát és elvitték egy olyan sütödébe, mint pl. ez itt. Karácsony táján a vevők nem csak kenyeret sütöttek, hanem süteményt és sütőben sült húst is.
Jelenleg is használják sütésre az épületet, sütemények és más pékáruk készítésére, amit meg is kóstolhatunk.



Postahivatal /Post Office/




Valószínűleg ez Wales legkisebb postahivatala. Információs központ volt Blaen-waun-ban a 2. világháború alatt. Hannah Beatrice Griffiths volt a postamester abban az időben. Naponta érkeztek a levelek, melyet a hátsó kis szobában szortírozott. Ezután 8 mérföldet kellett bicikliznie, hogy kivigye a küldeményeket és az újságokat a környező birtokokra és kunyhókba. Azután visszatért a hivatalba, hogy kiszolgálja a vásárlókat.




Kakasviadal aréna /Cockpit/




Eredetileg ezt az épületet kakasviadalok rendezésére használták, később itt vágták le az állatokat, majd utána garázsként funkcionált. Egy kakasviadal addig tartott, amíg az egyik állat meghalt, vagy súlyosan megsérült. A nézők fogadhattak az esemény kimenetelére. A madarak etetésére a brandytől kezdve a nyers húson, kukacokon át sok mindennel történt, olyakor még vizeletet is használtak. A kakasviadalokat 1849-ben szüntették be Nagy Britanniában.


Gwalia üzletek /Gwalia Stores/



50 évvel ezelőtt az emberek ilyen boltokban vásároltak, mint ezek.

Az itt lévő árukat bárki megvásárolhatja, sok érdekességgel találkozhatunk a régi időkből. Mi is vettünk 1-2 dolgot.









Vizelde /Urinal/

Régen ilyenek voltak a nyilvános vizeldék.



Vidámpark

Így néztek ki régen a vidámparkok.




Newbridge háborús emlékmű /Newbridge War Memorial/


Az első és a második világháború néhány elesettének állít emléket.


Oakdale Munkások Intézete /Oakdale Workmen's Institute/


Bányászok és más munkások fogtak össze, hogy hasonló épületeket építsenek, mint ez, ahol hasznosan eltölthették a szabadidejüket ők és családjaik. Volt itt olvasószoba, tárgyalóterem és könyvtár is, valamint a felső szinten koncert terem, amit sajnos nem lehetett megnézni.

Olvasó terem

Tárgyaló terem

Tárgyaló terem

Könyvtár


Fazekasság és kemence /Pottery and Kiln/




Fűrésztelep /Ty'n Rhos Sawmill/



Tímárság /Tannery/


A Morgan család tulajdonában volt. A tímárság fontos szerepet töltött be Wales ipartörténetében 1890 környékén. Állatbőröket használtak fel cipők, csizmák és lószerszámok készítésére. Büdös és zsíros mesterség volt ez, nem finnyásoknak való munka.



Bryn Eryr - Vaskori körházak /Bryn Eryr - Iron Age Roundhouses/


Nagy Britanniában a bronz és a vaskorban a körházak voltak az otthonok leggyakoribb formája.





Rekettye malom /Gorse Mil/


Ebben a kis épületben állatok számára készítettek élelmiszert rekettybokorból. A lágyabb, fiatal hajtásokat használták fel. A növényt megpépesítették és így alkalmas volt lovak és marhák etetésére.



Tudor kereskedő ház /Tudor Trader's House/


Valószínűleg egy kereskedő otthona lehetett. A kereskedő a fönti szobában lakott. Az alsó szintet raktárként használta, különböző termékeket tartott itt, pl.kukorica, só, hal, szappan, sajt, bor, stb., amíg el nem adta őket.


Szent Teilo templom /St. Teilo's Church/



A templom a 12-13. század környékén épült. Belsejében falfestmények találhatók.




Garreg Fawr Parasztház /Garreg Fawr Farmhouse/


1544-ben építették. Egy gazdag farmer lakott benne a családjával.


Hendre-wen pajta /Hendre-wen Barn/


A tanyákon a pajta nagyon fontos szerepet töltött be. Itt tárolták a terményeket. Ez a pajta 1600 környékén épült. Abban az időben a farmeroknak a termény tizedét be kellett szolgáltatniuk adóként az egyháznak. Ezeket a beszolgáltatott mennyiségeket olyan pajtákban tárolták, mint ez.


Klumpakészítő műhely /Clogmaker's Workshop/


Thomas James volt az egyik utolsó tradicionális klumpakészítő Walesben. Ma a múzeum klumpakészítője dolgozik itt, hogy bemutassa a látogatóknak a mesterséget. Sajnos ezt nem láthattuk, mert épp nem volt nyitva. Az ablakon keresztül azért sikerült egy-két fotót készíteni a belső részről.




Tartományi iskola /Maestir School/


Ilyenek voltak az iskolák régen. Írás, olvasást és számtant tanítottak. A tanulók 5 és 14 év közötti szolgák, munkások és birtokon dolgozók gyermekeik voltak. A gyermekek többsége beszélte a walesi nyelvet, de a leckék nagyrésze angol nyelven volt. A balkezes írás tiltott volt, mert úgy tartották, hogy a bal az ördög oldala. A lányok varrni tanultak, amíg a fiúknak tudományt tanítottak.
Manapság nem ritka, hogy iskolás ocsoportok látogatnak ide, hogy megtapasztalják milyen volt egy tanóra 100 évvel ezelőtt.



Szíjgyártó műhely /Saddler's Workshop/


Amíg a gépek fel nem váltották a lovakat, a szíjgyártók kulcsfontosságú szerepet töltöttek be. Ez a munka magasfokú képzettséget igényel. Sajnos belülről ezt sem tudtuk megtekinteni.


Kovácsműhely /Lawr-y-glyn Smithy/


Az 1800-as években a lovak nagyon fontos szerepet töltöttek be a vidéki gazdaságokban.  Ebből adódóan a kovácsok termékei is nagyon keresettek voltak. A műhely ma is működik, a múzeum kovácsa jóvoltából egy kis betekintést kaphatunk ebbe a mesterségbe.



Rhyd-y-car házsor /Rhyd-y-car Terrace/

Ebben a házban bányászközösségektől az ipari forradalom tehetősebb lakóin át sokan éltek. Ma azt láthatjuk, hogy milyen volt a lakás berendezése 1805, 1855, 1895, 1925, 1955 és 1985-ben.

1. lakás:





2. lakás:





3. lakás:





4. lakás:




5. lakás:




A ház hátsó része

Az udvar:



Pottyantós WC


Kemence /Georgetown Oven/


A régi időkben az emberek saját maguknak sütötték a kenyeret. A kemencét általában a házsor végébe építették így az egész sor használni tudta.


Aluminium bungaló /Aluminium Prefab/




Ezt az épületet a második világháború után építették, azon emberek részére, akik elvesztették az otthonukat a bombázások következtében. Nagyon népszerű volt fiatal párok körében, akik ilyenekben alakították ki első otthonukat. Eredetileg rövid távra építették, mégis sokat tartósan ilyen bungalókban éltek.


Cilewent Parasztház /Cilewent Farmhouse/


250 évvel ezelőtt ebben a házban élők az állatokkal együtt éltek. Az állatok ugyanazt a bejárati ajtót használták, mint az emberek, ugyanis az istálló nem különálló épület volt, hanem a ház egyik végébe volt építve, mintha csak egy szoba lenne.








Szénás istálló /Maentwrog Hayshed/


Az ősszel összegyűjtött szénát tárolták itt az állatok táplálékával együtt. Fontos volt, hogy a széna szárazon maradjon. Ezt az építményt 1870-ben építették, abban az időben még luxusnak számított.


Abernodwydd parasztház /Abernodwydd Farmhouse/


Eredetileg 1678-ban építették és a berendezése is tipikus 300 évvel ezelőtti bútorok.






És persze ha már farmokról beszélünk a legelésző fekete birkák és a birkaszobrok sem maradhattak ki a mezőről.




Kápolna /Pen-rhiw Chapel/


Valószínüleg először pajtának építették a 18. század közepén. 1777-ben kezdték imaháznak vagy kápolnának használni. A 19. században átépítették jelenlegi állapotára, hogy megnöveljék a befogadóképességét. Istentiszteleti helyként még ma is használják, karácsony, húsvét és szüreti hálaadás alkalmával.





Ezzel a skanzen egyik felével végeztünk, egy rövid séta után a terület másik oldalára érkeztünk. Ezen az oldalon van a Kastély is. A környezet errefelé már teljesen más volt.







Stryd Lydan pajta /Stryd Lydan Barn/


Ez szintén egy pajta, melynél kétféle építési struktúrát alkalmaztak. Egyik felének építése 1550 körülre tehető. Míg a másik felét 1600 körül építhették és ezt a 2 részt teljesen összekapcsolták egy épületté alakítva.

A pajtától nem messze megcsodálhattuk a városfalat is.



Gyapjúmalom /Esgair Moel Woollen Mill/


Az 1800-as években vált fontossá Wales történetében ez a fajta gyár. Takarókat, kendőket gyártottak, valamint flanelt ruhakészítéshez és fonalat zokni kötéséhez.


Csónak- és halászház /Boat House and Net House/




Nyári lak /Summer House/



Galambdúc /Dovecote/


A legtöbb szürke galamb, ami Walesben él valószínűleg egy olyan galambdúcból szökött meg, mint pl. ez. Manapság a galambokat gyakran csak kártevőknek tekintig, de a régi időkben a friss húst jelentette és luxuscikknek számított.

Ez a rész gyönyörű környezetben található. A kis tavacska a szobrokkal és a körülötte lévő fákkal nagyon szép látványt nyújtottak.







Cider malom és préselő /Cider Mill and Press/


A cider nagyon elterjedt ital volt Walesben. Ilyen malmokban gyártották, mint ez is.




St. Fagan Katély /St Fagan Castle/


Az épületet kastélynak nevezték, mert 1580-ban építették egy Normann kastély romjain. Érdekessége, hogy az 1. világháborúban katonai kórházként szolgált, valamint a rajzoló szoba volt valamikor a falusi iskola.





Sajnos belülről nem tekinthettük meg, mert zárva volt, csak a nyári szezonra nyitják ki. A kastély körül nagyon szép kiépített kertet láthatunk szobrokkal díszítve. Nyáron azért ez is szebb látvány, mert ilyenkor március végén még a fák sem kezdtek el rügyezni.












Ezzel a végére értünk a skanzen bemutatásának. A fél napos nézelődés után fáradtan elindultunk hazafelé.


Cím:

St Fagans National History Museum

Cardiff
CF5 6XB




Kapcsolódó bejegyzések:

Dél Wales - Coch Kastély
Cardiff - 1. rész - A stadion és a Bute Park
Cardiff - 2. rész - Cardiff Vár
Cardiff - 3. rész - Cardiff Bay
Cardiff - 4. rész - St. Fagans Skanzen










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése