Oldalak

2017. március 12., vasárnap

Loch Ness - 6. rész - Foyers vízesés

2017/03/04-2017/03/06.

Loch Ness

Foyers vízesés
/Falls of Foyers/


A Loch Ness tó körutazásunk során egyik fő célpontunk a Falls of Foyers volt. Ez egy nagyon szép vízesés, mely a Foyers folyóba ömlik, a folyó pedig a Loch Ness vizébe Fort Augustusnál. Teljes magassága 62 m.


Ez a vízesés inspirálta Robert Addamst 1834-ben, hogy a mozgási utóhatásról írjon. Ez egy látási illúzió, mely akkor jön létre, amikor egy darabig mereven nézünk egy mozgó tárgyat, majd utána egy álló tárgyra pillantunk. Addams beszámolója szerint sokáig nézte a vízesés folyását, majd amikor a környező sziklákra nézett, azt tapasztalta, hogy azok mintha az ellenkező irányban mozognának ugyanazzal a sebességgel. Ezt nem csak vízesésnél érzékelhetjük, hanem bármilyen mozgó tárgy esetében.

A vízeséshez egy lépcsőkből kialakított erdei ösvényen jutunk le. Az előző napi esőzés miatt nem volt kellemes a sárban taposgálni, de azért megérte, mert nagyon szép volt a táj is és a vízesés is. Megfigyelhettük a sziklákat és a növényzetet is, ami még így tél végén is gyönyörű látvány volt. Elképzeltem, hogy nyáron még ennél is szebb lehet. Íme néhány kép:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése