Oldalak

2017. március 9., csütörtök

Loch Ness - 1. rész - Urquhart Vár

2017/03/04-2017/03/06.

Loch Ness

Urquhart Vár

/Urquhart Castle/




Hajnali 4 órakor indultunk Leeds-ből a 3 napos skóciai Loch Ness-i túrára. Forgalom nem nagyon volt /az angolok sem szeretnek korán kelni/, így jó tempóban tudtunk haladni. Csodálatos tájakon vezetett utunk. A skót Highland-ot elérve hatalmas hegyek tárultak elénk, melyeken a hó sem volt ritka jelenség. Az idő sajnos nem nekünk kedvezett, már Leeds-ben is esett az eső és nem volt ez másképp az egész út során. A hegyekben hol eső, hol havas eső váltakozott. A hőmérséklet olyan 2-3 fok körül lehetett átlagban, bár az eső miatt sokkal hidegebbnek lehetett érezni.

A rossz idő ellenére maradtunk a tervezett útvonalnál. 8 órányi utazás után első állomásunk Urquhart vára volt, ami az A82-es főut mentén, Invernesstől kb. fél órányi autóútra található, közel Drumnadrochit faluhoz. Sajnos mára teljesen romos állapotban van, mégis a középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. A Loch Ness-i tó partján fekszik, a Nessie, a „Loch Ness-i szörny” utáni kutatások is többnyire a vár környékén zajlanak. Mi sajnos nem láttuk a híres szörnyet, bár nagyon figyeltünk, hátha felbukkan valahol.

A vár-túra egy pár perces videófilmmel kezdődik, melyből megismerhetjük a történetét, mely a 6. században kezdődhetett, Szent Kolumba idejében, mikor valószínűleg a vár elődjére tesz utalást Adomnán a Life of Columba (Kolumba élete) című művében. Ez lehetett az a bizonyos Airchartdan nevű hely, amelyet Kolumba felkeresett a 6. század második felében, az északi piktek királyához, Brudéhoz tett egyik utazása során. Airchartdanban Kolumba keresztény hitre térítette a halottas ágyán fekvő Emchathot, valamint annak Virolec nevű fiát. Sajnos Adomnán szövege nem tesz egyértelmű utalást a várra és az epizód helyszínét Airchartdan Agrum-aként említi. Ez a bizonyos agrum könnyen lehetett Drumnadrochit is, ugyanis nem találunk erődítményre történő utalást. Mindenesetre a Leslie Alcock által 1983-ban a váron belül végzett ásatásokat követő egyik radiokarbon kormeghatározás 460-660 közé tehető időszakot eredményezett. Ez valószínűsíti, hogy volt itt egy megerősített település Kolumba látogatása idején és okkal feltételezhetjük, hogy ez lehetett Emchath otthona. Kolumba tehát valószínűleg Urquhart váránál állt meg útban Brude királyhoz, Invernessbe.

Pontosan nem tudni, hol állt, de feljegyzések bizonyítják egy vár létezését ezen a helyen, az 1200-as évek elején. A területet 1229-ben a Durward családnak adományozták, így valószínűleg ők voltak a vár építői. Az egészen bizonyos, hogy 1296-ban létezett az erődítmény, ugyanis ekkor foglalta el I. Eduárd angol király. A vár többször is gazdát cserélt. 1692-ben szinte teljesen lerombolták III. Vilmos angol király csapatai, akik a jakobita erők ellen védték a várat. Az utasítás úgy szólt, hogy a vár nem válhat jakobita erősséggé. A feladat teljesült, a várat nem építették újjá, romokban maradt. A helyiek a kövek egy részét építőanyagnak hordták el, ami megmaradt, azt pedig a természet bomlasztotta tovább.

A kis videófilm után a vetítővászon felhúzódik és elénktárul a vár jelenlegi látványa. Ezt követően kimentünk az esőbe és közelebbről is megszemléltük a romokat.

Így nézhetett ki a vár a lerombolás előtt:



A vár fallal körülvett része egy fekvő 8-asra hasonlít. Nagyon közel volt a vízhez, így abból az irányból elég nehéz volt bevenni. A szárazföldi oldalon sáncárkot ástak, melyen keresztül felvonóhíd vezetett a főkapuhoz. A belső udvar legnagyobb fennmaradt része az északkeleti szakasz. Itt található az ötszintes lakótorony és egy magasra felhúzott várfal. A torony délnyugati oldalát egy vihar ledöntötte a 18. században, de a megmaradt részek elérhetők egy csigalépcső segítségével, amelyet a torony sarkába építettek. Bár egyetlen felső szint sem maradt épen, a támasztó gerendák helyei láthatók a kőfalban, illusztrálva a kor építészeti módszerét. A torony mellett áll a nagyterem, a konyha, különböző gazdasági helyiségek és egy kápolna, többnyire romokban.

Íme néhány kép:





Ahogy belépünk a főbejáraton, a balra lévő helyiségben található a tömlöc, ami igazából egy pici lyukacska, épp hogy egy ember elfért benne. Aki pedig a szökésről álmodozott, itt annak nem sok reménye volt, mivel egyetlen pici rácsos ajtó található csak rajta, melyet gondolom őriztek, ráadásul azon a pici lyukon sem be-, sem kimászni nem lehetett könnyű.


Tovább haladva a magtárat pillanthatjuk meg, amely egész jó állapotban áll még, itt láthatjuk belülről:


A vár aljában található a raktárhelyiség, ahol jelenleg néhány fennmaradt tárgy kiállítását láthatjuk.


Korábban volt a kastélynak egy másik beépített része is a déli oldalon, egy alacsony, körülbelül 5 méter magas dombon. Ezzel átellenben, a tavi oldalon volt található egy jóval később épült kovácsműhely és egy galambdúc. Ma a teljes terület romokban áll.

Ez volt a galambdúc helye:


A vár előtt egy hajítógépet láthatunk kiállítva:


És végezetül megemlíteném, hogy a vár nagyon szép környezetben fekszik, a víz és a mögötte elterülő hegyek, melyek tetejét a felhők árnyékolják, csodálatos látványt nyújtanak.





Cím: 

Urquhart Castle
Drumnadrochit, Inverness IV63 6XJ

Belépő: 8.50 font (2017-ben)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése