Oldalak

2017. március 10., péntek

Loch Ness - 2. rész - Inverness

2017/03/04-2017/03/06.


Loch Ness

Inverness - Egy esős városnézés



Az Urquhart Vár meglátogatása után még mindig maradt időnk a szállásunk elfoglalásáig /csak du. 4 után lehetett/, így a hol kitartóan szemerkélő, hol felerősödő esőben úgy döntöttünk megnézzük Inverness városát.



Inverness a Highland tanácsi terület székhelye, a skót-felföld fővárosaként is emlegetik. A város a Ness-folyó torkolatánál fekszik, ahol a Moray firth-be ömlik. A terület a 6. század óta lakott, a közelben vívták a cullodeni csatát a 18. században.

A skót nyelvet a népesség kb. 5 és fél százaléka beszéli, így az útjelző táblák nagy részén ezen a nyelven is feltüntetik a neveket.


Inverness Vára /Inverness Castle/


Inverness vára egy domb tetejére épült egy 11. századi védelmi épület helyére és a Ness-folyóra néz. Sajnos nem látogatható, amit nagy csalódással konstatáltunk, viszont kívülről körüljárható. Sokmindent sajnos nem látunk, ha többet akarunk látni belőle, érdemes a hídról lefotózni vagy a környező magasabb területekről.



Egy szobor a vár előterében

Tettünk egy jó órányi sétát a városban a folyó környékén. A Ness-folyó mintegy 20 km hosszú, a Loch Ness-i tó északi végéből folyik a Loch Dochfour-on keresztül egészen Invernessig, ahol a Moray Firth-be ömlik.

Íme néhány kép:







Unikornis szobor a Fő téren

Érdemes megnézni a hidat is, mely kivilágított állapotban színesen tündököl.



Miután kellőképpen megáztunk, beültünk egy McDonaldsba melegedni és enni valamit, majd elindultunk a szállásunk felé, North Kessock irányába. Szerencsére Invernesstől csak pár perces autóútra volt, és annak ellenére, hogy nem kaptunk pontos címet - ugyanis olyan kieső helyen található, hogy teljesen reménytelen lett volna GPS-t vagy Google térképet használni - elég könnyen odataláltunk. A ház tulajától részletes és pontos útbaigazítást kaptunk. A szállásunk egy magánházban volt és a Moray Firth-re nézett. Azt hiszem ez is megérdemel néhány fényképet, mert nagyon szép volt a kilátás.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése