Oldalak

2022. augusztus 3., szerda

Lancashire - Manchester katedrális


2022/07/25.

Manchester katedrálisa

Személyi igazolvány újítás miatt mentünk Manchesterbe a konzulátusra, amit összekötöttünk egy kis városnézéssel. Jobban mondva katedrális nézésel, mert azt pont nem láttuk, amikor itt voltunk turistáskodni. Még mindig azt mondom, amit eddig, hogy Manchester nem szép város, azonban a katedrálist belülről érdemes megnézni.

Kicsit korábban érkeztünk, mert nem akartuk nagyon kiszámítani az időt, nehogy lekéssem az időpontot és addig beültünk egy kávéra a vasútállomás mellett. Tööb kávézó is sorakozott itt egymás mellett, kiválasztottunk egy szimpatikusat. Belülről nem nézett ki rosszul, csináltam róla pár képet /a kávézó nevére már nem emlékszem/:







A papírmunkát gyorsan elintéztem a konzulátuson, bár kicsit várni kellett, mert lassú volt a rendszerük, de még pont belefértünk az időbe mielőtt lejárt volna a parkolójegyünk. Utána egy másik parkolót kerestünk, ami közelebb van a katedrálishoz. Nem volt egyszerű dolgunk, de végül az út szélén találtunk egy fizetős helyet.






Victoria híd










Mindig próbálom keresni Manchesterben a szépséget, amikor nagy ritkán idetévedünk, de eddig eredménytelenül. Azt gondoltam, hogy "majd a katedrális, az majd szép lesz", de külsőre az is csak egy átlagos székesegyház, különösebb érdekesség nélkül. Mielőtt még bementünk volna szétnézni, megszemléltük a közelében található Mahatma Gandhi szobrot, melyet születésének 150. évfordulója alkalmából emeltek. Ő volt az, aki indiát függetlenné tette és az erőszakmentesség és a béke globális nagykövetévé vált.




A székesegyház Manchester püspökének a székhelye és a város plébániatemploma. A helyén kezdetben csak egy kis városi templom állt, amit a 15. században felújítottak gótikus stílusban. 1847-ben kapott katedrálisi státuszt. A világháborúk alatt több helyen is megsérült, azonban mindegyiket túlélte, de ezután teljesen átépítették és kibővítették. Közel 20 évig tartott a javítás. Belépődíjat nem kell fizetni, ingyenesen látogatható.
























Az egyik színes ablak alatt látható Humphrey Chetham, magas talapzaton ülő szobra. A 16. század végén született, egy sikeres kereskedő fia volt. Miután a textiliparból meggazdagodott Lancashire fő seriffjének nevezték ki, majd általános pénztárosává. Vagyonával támogatta a várost, iskolát, könyvtárat építtetett. Mindezekről a jótetteiről ezzel a szoborral emlékeznek meg.










Thomas Fleming történész szobra






















Szétnéztünk a katedrális kertjében is, ami kicsi volt, de elég jól nézett ki. Szerettünk volna kívülről is valami jó szögből elkapni, ezért körbejártuk az egész épületet. Nehéz volt olyan helyet találni, ahonnét az egész látszik, de próbálkoztunk vele, több kevesebb sikerrel.






























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése