Oldalak

2022. augusztus 18., csütörtök

Hampshire - 3/2. - Mill Lane vízesés /Steep/


2022/08/08 - 2022/08/10.

Kirándulás Gosport-ban és környékén

3. nap - 2. rész

Mill Lane vízesés
/Mill Ln waterfall/

A Portchester kastélytól kb. 30 perces autóútra található a Steep faluban lévő Mill lane vízesés. A nevét arról az utcáról kapta, ahol a vízesés elhelyezkedik. Igazából nem egy nagy szám, kicsit látványosabbra számítottunk. Egy privát ház lépcsőfeljárója mellett helyezkedik el, de parkolási lehetőség a közelben nem igazán van. Mi kicsit odébb álltunk meg, egy földútra nyíló kapu előtt. Nem volt szabályos, de siettünk vissza. Szerencsére nem volt belőle gond.




Kicsit arrébb a vízeséstől jobbra van egy gyalogút, onnét jobb szögben látszik. Ezen a gyalogúton elmentünk valameddig, mert a térkép jelölt kisebb tavakat, de abból nem sok látszott a fák miatt. Valószínűleg valaha egy malom működhetett itt.






Nem igazán láttunk semmi látványosat, úgyhogy hamar vissza is fordultunk. Visszafelé még csináltam néhány képet a madárlesről és környékéről.

Madárles





Még két kép ott ahol parkoltunk:



Ma is nagyon meleg volt és nem volt kedvünk ilyen időben tovább mászkálni, meg aztán már du. 2 óra felé járt az idő, úgyhogy elindultunk hazafelé. 4 óra lett volna az út, de több helyen is be volt állva az autópálya, ezért több, mint 1 óra pluszt rátett. Út közben még megálltunk az egyik pihenőnél a Mekiben enni.

Ez a kiruccanás most kicsit lazábbra, pihenősebbre sikerült, de ilyen is kell néha. Kicsit mérges voltam, mert sokminden, ami még érdekelt volna a környéken, zárva volt és csak hétvégén vannak nyitva. Gosport mellett van pl. egy 17. századi élő falu, nádtetős házakkal és korabeli ruhákba öltözött emberekkel, tehát, mintha valóban visszamennénk abba az időbe, azt nagyon szerettem volna megnézni, de mivel önkéntesek működtetik, csak néhány nap van nyitva egy évben, főleg nyáron és főleg hétvégéken. Majd egyszer valószínűleg emiatt visszajövünk még ide.












Hampshire - 3/1. - Portchester Kastély


2022/08/08 - 2022/08/10.

Kirándulás Gosport-ban és környékén

3. nap - 1. rész

Portchester Kastély
/Portchester Castle/

Reggel 9 óra körül keltünk. Lebontottuk a sátrat és elindultunk Portchester felé, hogy megnézzük a kastélyt. Csak 10-kor nyitnak, úgyhogy nem igazán siettünk a sátorbontással, kb. fél 11-re értünk a várhoz.

A portchesteri kastély figyelemre méltó története a 3. században kezdődik, amikor a rómaiak hatalmas erődöt építettek itt. Az 5. században ez a vízparti erőd szász település, majd az 1066-os hódítás után normann vár lett. A normann királyok a Csatornán való átkeléshez használták, míg II. Richárd palotát épített a falakon belül. A kastély gyülekezőhelyül is szolgált azoknak a csapatoknak, akik Portsmouthból indultak az Agincourt-i csatához vezető expedícióra.

1665-től Portchester hadifogolytáborként szolgált – ez a szerep az 1793–1815-ös francia forradalmi és napóleoni háborúk idején érte el csúcspontját, amikor egyszerre akár 8000, sokféle nemzetiségű és hátterű foglyot is elhelyeztek itt.

A látogatás során megtekinthető a kastély és a tágabb értelemben vett portchesteri falu történetét feldolgozó kiállítás is, ahol néhány olyan tárgy is látható, melyeket a helyszínen végzett ásatások során találtak. Az English Heritage gondozásában van, tagoknak a belépés ingyenes, viszont a parkolóban fizzetni kell, ami 3 font 2 órára. Ez az idő elég is ahhoz, hogy bejárjuk a kastélyt. Két parkoló is van, az egyik közvetlenül a bejárat alőtt, a másik pár méterrel előtte. Sajnos mindkettő fizetős, tagoknak is.






Meglepő módon a kastély egy normann templom egy római erőd belsejében. A lenyűgöző külső egy római erőd falai. Belül található a normann templom, amely maga is rendkívül dekoratív kőfalakkal és díszített boltívekkel rendelkezik.


















A torony belsejében vannak a kiállítások. Rögtön az elején egy fotózkodó hellyel. Innen csigalépcső vezet fel a fenti szintekre. Balra az erőd, jobbra a múzeum található.




A felfelé vezető csigalépcső


















A Normann torony tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik az alattunk elterülő kastély többi részére és Portchester városára. Messzebb Portsmouth is látható.




















Portsmouth

St Mary’s Church


Lefelé jövet megnéztük még azokat a helyiségeket, amiket felfelé nem láttunk. Egyik részen meg lehet tekinteni a falrajzok maradványait, de sajnos már nem látszik belőle sok:



Ezzel a Normann toronnyal végeztünk is. Még kint megnéztük a többi részt, többek között az Ashton tornyot, ez utóbbi nem rejtett sok érdekes látnivalót.


Az Ashton torony egyik belső része



A Normann torony










A kastély falán lévő hátsó kapu egyenesen a tengerpartra vezetett.










Visszamentünk a kapun, mert a Szent Mária templomot /St Mary’s Church/ még nem néztük meg. A templom a Portchester kastély falain belül épült. Az Ágoston rendi kanonokok kolostorának szánták, a 12. században. A kolostor délen, a templom és az erődfalak között feküdt, de teljesen lebontották. A 19. század végén állították helyre.









A templomban ideiglenesen egy kávézó helyiséget alakítottak ki, itt ittunk egy kévát és ettünk sajntos pogácsa-féleséget. Egy kicsit fura volt a templom falai közt kávézgatni.







Visszamentünk a kapun a tengerpartra és balra elsétáltunk a fal mellett a parkolóig.










Portchester színes házai a parkoló közelében




Portchester Castle

Cím:
Church Road, Portchester, Hampshire, PO16 9QW
Belépő: 8,10 font /2022-ben/