Oldalak

2023. június 3., szombat

Skócia, Dumfries & Galloway - 2/2. - Port William


2023/04/18 - 2023/04/20

Dél Skócia - Dumfries & Galloway

2. nap - 2. rész

Port William - városnézés

Egy kis halászfaluban, Port Williamban folytattuk a napot, mely Dumfries & Galloway déli részén, azon belül Wigtownshire-ben helyezkedik el, a Luce öböl /Luce Bay/ partján.

Az eredeti település skót gael nyelven Killantrae néven volt ismert, melynek jelentése "templom a tengerparton" és valószínűleg nem sokkal azután alapították, hogy Szent Ninián megérkezett a közeli Whithornba, a 4. század végén. Killantrae-t végül elsöpörték, a Monreith házból származó, Sir William Maxwell báró közbenjárásával és a 18. században 5 év alatt egy új falut építettek, jó kikötővel, majd elnevezték Port William-nek. Így tehát ez a település egy jó példa a tervezett falura, ahol a földesurak kényelmét szolgáló kikötő az elsők között volt Galloway nyugati részén.


A települést nem túl gyakran látogatják turisták, ezért nem igazán vannak nagyobb parkolók, de a falu szélén, a Kings Green Caravan Park közelében az út mellett van 2-3 kocsinyi hely, ahol lehet parkolni. Tökéletes ahhoz, hogy egy sétát tegyünk a falu egyik végéből a másikba, hiszen nincsenek nagy távolságok. Látnivalóban nem bővelkedik, de aki egy kis nyugalomra vágyik, annak kellemes időtöltés lehet felfedezni ezt a picike falut.

Videó a faluról /amiből kiderül, hogy még városnézés közben is sikerül nyakig vizesnek lennem... na jó, csak bokáig... 😁/:



A Luce Bay

Valami hernyóféle a vízben /vizihernyó 😁/



A falu ikonikus eleme a kikötőt figyelő halász szobra. Valaha betonból készült, később bronzba öntötték. A műalkotás előtt egy emléktábla a W. H. Davies "Szabadidő" c. versének első versszakát tartalmazza.





Egy apró rákocska - kb. 1 cm-es volt

A kikötő kereskedelmi jelentősége egészen az első világháború végéig megmaradt. 1980-ban egy hullámtörőt építettek a nyugati oldalára.


A hullámtörő


Célszerűbb dagálykor jönni, mert olyankor a kikötő megtelik vízzel és sokkal jobban néz ki. Mi sajnos pont apálykor voltunk, így kevésbé volt látványos, viszont egy helyi férfi, amikor látta, hogy fényképezőgépekkel vagyunk, felhívta a figyelmünket, hogy nézzünk le a kikötő aljára, mert fura színű víz csordogál, összegyűlve egy pici mederben. És valóban, tényleg ciánkék színű valami folydogált, nem tudjuk mi lehetett az, a képek sajnos nem adják vissza az élőben látott színt a fényviszonyok miatt:



A Maxwell parkból szép kilátás nyílik a falura, belátva onnét majdnem az egész települést.







A vidrák hozzátartoznak a falu múltjához, bár inkább közvetetten, mint közvetlenül, ugyanis Gavin Maxwell, skót természettudós és író a Port William közelében lévő Elrig-ből származott, akinek nagyon ismertek voltak a vidrákkal kapcsolatos írásai. Nem tudom biztosan, hogy ennek emlékére állították-e, de a faluközpontban van egy vidra szobor. A falutól kissé délebbre, a tengerparton viszont található egy másik vidra szobor, amit valóban az ő megemlékezésére állítottak. Ezt ma már nem volt időnk megkeresni, de majd talán máskor. Úgyis kell még jönnünk errefelé, mert a St Ninián barlang is itt van a közelben, amit ma azért nem tudtunk megnézni, mert karbantartási munkálatok miatt zárva volt, pedig az is bakancslistás nálam.






Visszatérve a kempingbe, este még elmentünk egy rövig sétára megnézni a Szabadidőparkkal szemben található Cree folyó torkolatát, de még mindig apály volt, és alig volt benne víz. Viszont most sikerült a nyuszikat lencsevégre kapni:



A Cree folyó torkolata








További képek:

    

    

    

    

    

    

    

      

    

    

    

    

    








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése