Oldalak

2019. január 25., péntek

Powerwolf koncert - Birmingham

2019/01/22.

Metal mise Birminghamban

Fellépők:

Kissin Dynamite
Amaranthe
Powerwolf


Nagyon örültem mikor megtudtam, hogy a Powerwolf a 2009-es turnéja keretében Angliát sem hagyja ki. Eredetileg a Manchesteri fellépésükre szerettünk volna elmenni, de olyan hamar elkapkodták a jegyeket, hogy már egy hónappal előtte is csak korlátozott számban volt elérhető. Nekünk pedig még előtte ki kellett kérni a szabit is és megvárni, hogy megkapjuk-e, úgyhogy Manchestert teljesen ki kellett zárnunk, mert nem szerettünk volna úgy járni, hogy megkapjuk a szabit, jegy meg már nem lesz addigra. Még Glasgow is számításba jött, annak ellenére, hogy nincs közel, de végül Birmingham lett a befutó.

A The Mill nevű helyen volt a koncert, ami Leedstől kocsival 2 órányira található. Aznap délelőtt még dolgoztunk, úgyhogy kicsit sietősre sikeredett a napunk, miután hazajöttünk, egy gyors MCDonalds-os evés után már indultunk is. 6-kor volt kapunyitás, mi háromnegyed körül értünk oda. Szerencsénk volt, mert a közelben találtunk egy ingyenes parkolóhelyet. Ahogy beálltunk a sorba, előttünk pont egy magyar pár volt, akik mikor meghallották, hogy magyarul beszélünk, szóba elegyedtek velünk. Aranyosak voltak, a koncerten is egymás mellett álltunk.


Kissin Dynamite

A bemelegítő zenekar a német Kissin Dynamite volt, akik egy gimis bandából alakultak 2006-ban. A zenekar nevét az egyik példaképük, az AC/DC azonos című dala ihlette, mikor névválasztás közben Andi Schnitzer dobos telefonján csengőhangként felhangzott. Az elmúlt tíz évben az öt fős brigád a német hard rock csúcsára emelkedett. Idén már a hatodik stúdiólemezük jelent meg, "Ecstasy" címmel.




A Kissin Dynamite eredetileg heavy metal bandaként indult, de az utóbbi lemezeikre inkább a hard rock vagy lassan már csak modern rock jellemző. Az előadásuk nem volt rossz, nekem ez a modern rock stílus annyira nem jön be, de a koncertet szívvel-lélekkel nyomták és mondhatni sikerült is felrázniuk a közönséget.












Amaranthe

A svéd Amaranthe következett, akik a power metalt keverik a metalcore-al és a dance-el. A tagok szerint zenéjük a "dance metal" stílusba is sorolható, de hangzásviláguk leginkább a metalcore hangzásra hasonlít. 2008-ban alakultak Göteborgban, eredetileg Avalanche néven. A zenekarnak 3 énekese van, egy női és két férfi hang, melyből az egyik a hörgős témákért felelős.



Nekem a zenéjük túlságosan elektronikus volt, de nem csak nekem nem jött át ez a stílus, nem igazán tudták felrázni a közönséget. Sokszor úgy tűnt, hogy nem tudnak mit kezdeni magukkal, a poénok nem úgy sütöttek, ahogy azt várták volna és ez kicsit viccessé tette az egészet. A koncert végére szinte teljesen leült a hangulat, látszott, hogy ide mindenki a Powerwolf miatt jött és már csak azt várták.



Gyakorlatilag az Amaranthe úttörő ebben a stílusban, a különböző zenei irányzatokat jól összehangolják és aki szereti külön-külön is ezeket a műfajokat, azoknak biztos bejön, nekem sok(k) volt. Ha kivennék belőle a dance-es, elektronikus részeket, akkor egész jó lenne, de így nekem nem jött át.




Powerwolf

Végre elérkezett a Powerwolf és a metál mise ideje. A német származású power metált játszó zenekart Charles és Matthew Greywolf alapította, 2003-ban. A vallásos töltetű sötét témáiról nevezetesek, mind zeneileg, mind szövegileg. Egy kis magyar vonatkozása is van a csapatnak, ugyanis az énekesük, Dorn Attila erdélyi magyar származású, noha a magyart nem nagyon beszéli. Egyébként a zenekar Romániai nyaralása során akadt rá és mivel pont énekest kerestek, kapóra jött.


Már a díszelet is nagyon jól nézett ki, leginkább egy temetőre emlékeztetett, és az indákkal befuttatott mikrofonállvány és szintetizátor csak fokozta ezt a sötét hangulatot. A közönséget persze egyből beindították és valóban úgy éreztük magukat, mintha egy sötét templomban lennénk, sötét zsoltárokat hallgatva.






Az énekes a számok között szórakoztatta a rajongókat, a szintetizátoros pedig sokszor előbújt a hangszere mögül, hogy Attilának segítsen a hangulat fokozásában. Kb. 2 órát játszottak, új és régi számokat egyaránt. Én kicsit hiányoltam az egyik kedvenc számomat az új lemezükről, a Nightside of Siberiát, de ezt leszámítva szinte az összes ismertebb számukat lejátszották.










A We drink your blood c. számuk előtt egy kehely is előkerült, a címe ugyanis azt jelenti, hogy "Megisszuk a véredet". Szóval show-elemekből nem volt hiány, nekem ez volt az első Powerwolf koncertem, de nekem úgy tűnt, hogy nagyon jól összerakták az egészet.




A végén még visszajöttek 3 ráadás szám erejéig, aztán Attila még gyakoroltatta kicsit a rajongókkal az ő és a billentyűs nevét, amit aztán mindenki kórusban skandált. De sajnos elérkezett a búcsú ideje is. Én mindenképp pozitív élményekkel távoztam a helyszínről és nem bántam meg, hogy elmentünk. Sőt, alig várom, hogy újra láthassam őket élőben!



Az inga megmutatja



A Powerwolfról videók is készültek a koncerten:










Hazafelé kicsit hosszú volt az a két óra, háromnegyed 11 körül lett vége a koncertnek és iszonyatosan hideg volt kint. A koncert közben a hó is elkezdett esni, ezt akkor láttuk, amikor két zenekar közti szünetben kimentünk a hátsó teraszra. Mire mentünk hazafelé, már nem esett, a nyomai azért néhol még látszódtak.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése