Oldalak

2015. október 21., szerda

Yorkshire Dales - Ingleton, vízesés túra


2015/10/17.

Vízesés túra Ingletonban


Az Ingleton-vízesés túra a Yorkshire Dales területén halad keresztül és az Egyesült Királyság egyik leglátványosabb vízesés- és erdei sétája. A 4 és fél mérföldes /7 km/ ösvény ősi tölgyerdőkön és tipikus Yorkshire Dales tájon keresztül vezet lenyűgöző vízeséseken és más geológiai látnivalókon keresztül.  Az utat könnyű követni és a túra során a Pecca Falls, a Hollybush Spout, a Thornton Force, a Beezley Falls, a Rival Falls, a Baxenghyll Gorge és Snow Falls látnivalóiban gyönyörködhetünk. A legjobb időpont megtenni egy vagy két nappal egy heves vagy hosszantartó esőzés után. Állítólag április végén a legszebb a táj, amikor a tavaszi virágok bimbóznak, de a levelek még nem tértek vissza a fákra. A túra sajnos fizetős, belépőt kell fizetni azért, hogy végigmehessünk rajta. Egész évben, a hét minden napján nyitva tart /kivéve karácsonykor/ reggel 9 órától.


A parkolóból elindulva egy jó darabig senki nem kérte a jegyet, azt majd annál a szakasznál kellett bemutatni, ahonnét kezdődik a fizetős rész, onnét már csak jeggyel engednek tovább. A kora őszi erdő nagyon jól mutatott, bár még csak most kezdtek színesedni a levelek a fákon.






Itt láttam először "pénzfát", ez egy olyan fa, amibe pénzt szoktak belekalapálni, a szerencsehozás reményében. Utána megtudtam, hogy ez itt Angliában nagyon gyakori szokás.

Pénzfa














Szebbnél szebb vízesések következtek egymás után, de a környező táj is nagyon látványos volt.




A legszebb és legnagyobb vízesés a Thornton Force, ahol hosszasan elnézelődtünk. Itt volt a legtöbb turista, mert mindenki ennél a résznél akar fényképezkedni.


Thornton Force














Az egyik szakasznál volt egy hot-dog árus, aki a legnagyobb meglepetésünkre magyarul szólt hozzánk, mivel hallotta, hogy magyarul beszélünk.





























Végül a falu másik végénél kötöttünk ki, amíg visszasétáltunk a parkolóhoz tettünk egy rövid városnézést Ingletonban.









A túra után hazamentünk, de a napnak még nem volt vége, csaptunk egy barbecue partit az udvaron.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése