Oldalak

2015. október 15., csütörtök

Észak-Nyugat Anglia - Liverpool


2015/10/12.

Liverpool - múzeum és városnézés


Liverpool nevének a hallatán mindenki a focicsapatra és a Beatlesre gondol először. A város azonban sokkal több ennél, több múzeummal rendelkezik, mint Londonon kívül bármelyik más angliai város és a kulturális élet egyik meghatározó szereplője.

A Mersey folyó torkolatánál fekvő váronak nincs ugyan tengerpartja, azonban nagyon közel fekszik a tengerhez. Itt található a világ egyik legnagyobb olyan kikötője, mely nem függ az árapály váltakozástól. A város 1207-ben kapott városi jogot I. János kitálytól, de utána is évszázadokig ugyanaz a szerény halászfalu maradt, mint előtte is. A 18. századtól kezdett csak fejlődésnek indulni. Az 1700-as években Liverpool volt a rabszolgakereskedelem központja, akikért cserébe lőfegyvereket, textilt és alkoholt kaptak.

Az Albert Dock közelében parkoltunk le, ahol a kikötő is található és a város egyik fő turisztikai látványossága. Ebben a kikötői öbölben egykor dohányt, gyapotot és cukrot rakodták ki a kereskedelmi hajók. Az alsó árkádsor oszlopaihoz kötötték ki a hajókat.

A rakpart közelében több múzeum is található, valamint néhány érdekes szobor.

Parkoló


A Pier Head-en áll VII. Edvárd bronzból készült lovasszobra. A király határozott, de nyugodt pózban ül lován, tekintélyt parancsolva.

VII. Edvárd szobra

VII. Edvárd








A nemzeti ikon és háborús hős, F. J. Walker kapitány szobra szontén a Pier Head-en látható. A kapitány a tenger felé néz, mely egyfajta tisztelgés az atlanti óceáni csata során elért sikeres szereplése előtt.

F.J.Walker kapitány szobra




Az különös Lambanana névre hallgató, színes, a banán és a juh ötvözetének szobrai a város történetét szimbolizálják és a géntechnológia veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet. Szerintem mondjuk inkább hasonlított macskához, mint juh-hoz, de mivel történelmileg a banán és a juh is gyakran voltak rakományok a városi dokkban, így minden bizonnyal juhot ábrázolnak. A Lambanana elnevezés is erről árulkodik, ami egy szójáték, a lamb és a banana szavak keveréke, ami bárányt és banánt jelent.





Megszemléltük a kikötőben álló, elhagyatott hajókat is.






Liverpool Múzeuma
/Museum of Liverpool/

A Museum of Liverpool hatalmas betűkkel hirdette, hogy ingyen látogatható, ezt meglátva, meg is ragadtuk az alkalmat és bementünk. Nem tudom, hogy mindig ingyenes-e vagy csak akció volt, mindenesetre nagyon érdekes kiállítást láthattunk benne.


A múzeum célja, hogy elmesélje Liverpool embereinek a történetét és tüktözze a város globális jelentőségét. A város történetét ruha- és dekorációs művészeti, entomológiai és botanikai gyűjteményeken, valamint társadalmi és városi történetet ábrázoló tárgyakon és szóbeli tanúvallomásokon, régészeti anyagokon és archivált fényképeken keresztül mutatják be.

Íme néhány kép a teljesség igénye nélkül:



















  









Számomra a leglátványosabb része az a mesterien kiépített utcarészlet, amely bemutatja hogyan éltek régen az emberek a szegényebb negyedekben:







Az ablakból nagyszerű kilátás nyílt a Pier Head-re:



Tettünk egy sétát az Albert Dokk mellett található Canning Dock területén, ahol egy látványos, piros hajó is látható, Planet Liverpool felirattal. Jelenleg bárként működik.



Több más hajó is látható itt, többek között egy sárga tengeralattjáró. Némelyikkel mehetünk is egy kört.




A régi fagyiskocsiból már nem árultak fagyit, de mellette volt egy újabbfajta is, az viszont működött, meg is kóstoltuk és nagyon finom volt.



A Church Streeten két sétáló alakra bukkantunk, pontosabban csak a szobrukra. Ők voltak a Moores testvérek, aki két totó óriás volt. 1923-ban hozták létre a cégüket, kezdetben kuponok nyomtatásával és kézzel való szétosztással működtették a totó bizniszt. A testvérek közül az egyik, John Moores az Everton FC elnöki székében is ült.

A Moores tetsvérek szobra

Viktória királynő neobarokk emlékműve szintén megállásra késztetett. A talapzaton lévő 4 alak a mezőgazdaságot, a kereskedelmet, az ipart és az oktatást szimbolizálják. A baldachin-szerű nyitott kupola alatt található a királynő szobra. Az oszlopok tetején szintén 4 allegorikus alak látható, akik az igazságot, a bölcsességet, a jótékonyságot és a békét képviselik. A kupola tetején egy szárnyas alak a hirnevet hivatott kifejezni.

Viktória királynő emlékműve

Végezetül ellátogattunk a két liverpooli futballcsapat stadionjához, először a Liverpool FC, majd az Everton stadonját szemléltük meg kívülről.


Bill Shankly szobra



Kakas-szobor a stadionnal szemben

Mikor az Everton stadionjához értünk, már teljesen ránkesteledett, úgyhogy ebből nem sokat láttunk.



Mára ennyi fért bele, kellemes napot töltöttünk el Liverpoolban.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése