Oldalak

2015. október 11., vasárnap

Skócia - Edinburgh - 2. rész


2015/10/06 - 2015/10/07.

Edinburgh

2. nap

Botanikus kert és tengerparti séta


Reggel kijelentkeztünk a szállásról és elindultunk a városba. Gondolkoztunk mi legyen mára a program és végül arra jutottunk, hogy megnézzük a botanikus kertet.


Royal Botanic Garden
/Királyi Botanikus Kert/

Az Edinburgh-i Botanikus Kert népszerű turisztikai attrakció. Egyszerű kertként hozták létre 1670-ben, abból a célból, hogy gyógynövényeket termesszenek benne. Mára már hatalmas helyet foglal el és speciális gyűjteményekkel rendelkezik. Ez Oxford után Nag-Britannia második legrégibb botanikus kertje. A belépés ingyenes, viszont az üvegházba némi belépőt kell fizetni.





Az üvegház különösen figyelemre méltó látnivaló a kertben, melynek története egészen 1858-ig nyúlik vissza, amikor is viktoriánus pálmaháznak indult. Ez volt az egyik legmagasabb tradicionális pálmaház, melyet valaha építettek. Az üvegházban 10 különböző helyiség található, mindegyik eltérő éghajlatú klímával, a párás trópusoktól a száraz sivatagig és 3000 egzotikus növénynek ad otthont a világ minden tájáról, beleártve egy 200 éves pálmafát is.

Üvegház



















































Az egyik teremben húsevő növényeket láthattunk.












Az üvegházon kívül azonban rengeteg más látnivaló is található a kertben, ahol egy 70 hektáros területen barangolhatunk és csodálhatjuk meg egy-egy terület jellemző növényzetét. Aki szereti a növényeket, annak mindenképp kihagyhatatlan látnivaló.












Az Inverleith házban kortárs művészeti galériát lehet megtekinteni, mi ezt kihagytuk.

Inverleith ház




A Queen Mother’s Memorial Garden-t /Anya-királynő Emlékkert/ 2006-ban nyitotta meg a királyi család tagjai. A kertet úgy tervezték meg, hogy tükrözze az Anya KIrálynő életét. A kert közepén Fenyérmirtusz /Myrica gale/ sokaságából létrehozott labirintus helyezkedik el, az E betűk egymásba fonódó mintájával. A fenyérmirtusz egyébként a skót felföld ősi növénye.

A Labirintust körülvevő ültetvény négy földrajzi területből van kialakítva - Ázsia, Európa, Észak-Amerika és a déli féltek, hogy ábrázolják a királynő utazásait.


A királynő kertjének végében található a pavilon, melyet szintén érdemes megtekinteni különleges belső kialakítása végett. A fenyőtobozok itt is a világ négy sarkát képviselik.




Egy teljes napot is el lehetne bóklászni a hatalmas botanikus kertben, de nekünk sajnos ennyire futotta. Még szerettünk volna egy pillantást vetni az tengerpartra is, mielőtt elindulunk hazafelé, úgyhogy a Granton Harbour felé vettük az irányt.

Elég rossz idő volt aznak, ez azon is meglátszott, hogy a tenger hatalmas hullámokkal ostromolta a partokat.







Eastern Breakwater

Végül az Ocean Terminal nevű bevásárlóközpontban fejeztük be Edinburgh-i kirándulásunkat. Itt ettünk egy finom gyrost és szétnéztünk kicsit az épületben. Az üvegen keresztül láttuk a Royal Yacht Britannia hajóját, melyet belülről is meg lehet látogatni, de túl drága volt és már időnk sem nagyon maradt rá, így szomorúan, de le kellett mondanom róla.

Ocean Terminal belülről

Edinburg csodás emlékeket hagyott bennünk, nagyon megszerettük a várost és Skóciát is. Tudtuk, hogy nem ez lesz az utolsó utunk errefelé.



Kapcsolódó bejegyzések:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése