Oldalak

2023. február 6., hétfő

Peak District - Low Bradfield, Agden Side, Rocher Top és High Bradfield túra


2023/01/04

Low Bradfield, Agden Side, Rocher Top
és High Bradfield túra

Mai Peak District túránkon nagyon rossz időt fogtunk ki, eleinte csak az esővel gyűlt meg a bajunk, később viszont - főleg a magasabban fekvő részeken - hatalmas szélvihar is volt az eső mellé. A túra az Agden víztározó mellett található Low Bradfield nevű pici faluból indul. Parkolni a The Sands Car Park-ban lehet.

Túra táv: 5,1 mérföld / 8,3 km
Minimum szükséges idő: 3 - 4 óra
Legmagasabb pont: 354 méter
Legalacsonyabb pont: 162 méter
Nehézségi fok: könnyű
Parkoló: The Sands Car Park a Low Bradfield nevű faluban, az Agden víztározó közelében


Koránt sem volt vége még a télnek, kissé hűvös volt, de mikor megérkeztünk a parkolóba még csak csepergett egy kicsit az eső. Low Bradfield a Peak District északkeleti határánál található, a Loxley völgy felső részén, az Agden víztározó mellett. A faluban nincs túl sok látnivaló, de a környező táj vonzza a látogatókat, ezért egy szép, napsütéses napon és különösen hétvégéken zsúfolttá válhat, főleg, ha meccs van a helyi krikettpályán.

Mielőtt elindultunk volna a túránkra, kerestünk egy boltot, vettünk némi harapnivalót, és ittunk egy kávét. Mindjárt jobban is éreztük magunkat.

A krikettpálya felett rögtön egy érdekes kút hívta fel magára a figyelmet. Az van ráírva, hogy Mary Ann Smith emlékére, de kevés információ található róla. A kutat 1960-ban emelték, Mary állítólag egy idős vénlány volt, egy kunyhóban lakott, ahol most a buszforduló áll. Amije csak volt, mindenét oda akarta adni Bradfield népének, de valójában nem volt túl sok vagyona. A kút ma már nem szolgáltat ivóvizet, a tápellátás megszakadt.



A parkolóból balra fordulva a The Sands úton mentünk néhány métert, majd jobbra fordultunk a Fair House Lane-re. Hamarosan ismét jobbra vettük az irányt, és rátértünk a Windy Bank nevezetű útra, mely egyenesen az Agden víztározóhoz vezet. A víztározó elején is van egy parkoló, ha a faluban esetleg már nincs hely, itt is lehet parkolni.





Sokáig a víztározó mellett haladtunk a Windy Bank-on, majd letértünk jobbra egy erdős ösvényre, mely még mindig közvetlenül a víztározó mellett haladt.

Az Agden víztározó gátja



Agden víztározó



A víztározó nyugati végében átkeltünk egy kis gyaloghídon, majd jobbra haladtunk néhány métert, ezután balra fordulva elhagytuk a víztározót és elindultunk a kissé felfelé tartó gyalogúton, az Agden Side-on keresztül.






Amikor elértük az Agden Side Road-ot, átkeltünk az út túloldalára, majd átmásztunk a létrás átjárón. A kereszteződésnél jobbra haladtunk tovább, majd hamarosan egy újabb átjáró következett miután átmentünk a Smallfield Lane túloldalára. Itt egyenesen haladtunk egy kis patakig, a Sick Broock-ig, ahol a gyalogút jobbra kanyarodik, és a patak mellett halad tovább.




Elhaladtuk egy üresen álló istálló /legalábbis most üres/ és egy lepukkant romos épület mellett. Az istállóba bementünk szétnézni. Nem volt látható nyoma, hogy még mindig használatban lenne, de ki tudja...




A túra, ami alapján mentünk, tulajdonképpen kicsit másabb útvonalon haladt, mint amit végül végigjártunk /a fönti térképen már ezt a változatot látjátok/. Eredetileg a Rocher Top-ra nem kellett volna felmennünk, de én nagyon fel akartam, így változtattunk az útvonalon és megmásztuk a Rocher-t. Igazából nincs túl magasan, mindössze 354 méteren fekszik, de ha egy nagyobb viharban kell az utat megtennünk a Rocher tetejére, bizony többnek tűnik. Letértünk tehát balra, a következő lehetőségnél ismét balra, és végigmentünk a Rocher Top alatt. Ekkor még egész jó idő volt, időnként szemerkélt csak az eső, pár percre még a nap is kisütött, semmiképp sem számítottunk arra, hogy ez hamarosan ítéletidőbe csap át. A gyalogút végénél a jobbra haladó ösvényen elkezdtünk felfelé haladni, majd fölértünk és ott jobbra haladtunk tovább, végig a Rocher Top-on.








Épp hogy ráfordultunk a Rocher tetején haladó ösvényre, nagyon hirtelen, szinte egyik percről a másikra megváltozott az időjárás. Ismét elkezdett esni az eső és feltámadt a szél is. Az esőcseppek jéghidegek voltak, a kezem majdnem le fagyott. Hirtelen akkora szél lett, hogy azt hittük lefúj minket a Rocherről. Az eső egyre sűrűbben esett és olyan köd lett, hogy alig láttunk valamit magunk előtt. Ez már az a helyzet volt, amikor megfordult a fejemben, hogy vajon ép bőrrel megússzuk-e.




Amint leértünk a Rocherről az eső elállt és a szél is alábbhagyott. Hamarosan visszatértünk arra az ösvényre, amiről lekanyarodtunk, hogy felmásszunk a Rocher Top-ra. Egy erdei ösvényen keresztül megérkeztünk High Bradfield-be.




High Bradfield Low Bradfield testvérvárosa. Túl sok látnivaló itt sincs, legszembetűnőbb épülete a középkori Szent Miklós templom /Church of St. Nicholas/.

Church of St. Nicholas







A templom mellett halad egy ösvény lefelé, melyen visszamehetünk Low Bradfieldbe. Ez volt a túránk utolsó szakasza.



A Kirk hídon /Kirk Bridge/ át visszaérkeztünk a parkolóba. Voltak már sokkal látványosabb túráink is, de egynek megtette ez is. A nap végére még az eső is elállt.

Kirk Bridge



További képek:

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése