Oldalak

2022. június 22., szerda

Rossendale - 3. rész - Ashworth vízesés


2022/06/08.

Kirándulás Rossendale-ben

3. rész

Ashworth vízesés

A Cheesden Lumb malomtól kb. 10 perces autóútra található az Ashworth vízesés, amit még ma megnéztünk. A parkolás kissé nehézkes, mi nem akartunk már ma sokat gyalogolni, úgyhogy Ashworth közelében a School Lane-en a Naden Brook patak folyó felett lévő hidat elhagyva félreálltunk az úton és ott parkoltunk le. Az út végig elég szűk, de itt van egy szélesebb hely, nem tiltja semmi a parkolást, de hosszú időre azért nem célszerű itthagyni az autót. A vízesés viszont itt van az út alatt, innét már hallani is lehetett a hangját.

Híd a Naden Brook felett

Az út mellől egy kis ösvény vezet le a vízeséshez, mely egy romos épület közelében található. A romok valószínűleg szintén egy régi malom maradványai, de nem sokmindent találtam róla a neten. A vízesés elég látványos, de sajnos egy kidőlt fa pont eltakart a bal oldalából valamennyit, ami kissé rontotta a látványt.























A mai napra ennyi jutott, visszamásztunk a kicsihoz és elindultunk hazafelé.



















Rossendale - 2. rész - Cheesden Lumb Mill


2022/06/08.

Kirándulás Rossendale-ben

2. rész

Cheesden Lumb Mill
/Cheesden Lumb malom/

Következő úticélünk a Jamestone Quarrytól csak pár percnyire található Cheesden Lumb malom volt. A legközelebbi parkolási lehetőség Edenfield felől érkezve, az Ashworth View Nursery-t elhagyva az A680-ás út mellett, az Owd Betts Inn-el szemben lehetséges, ahol több parkolóhely is van. Fizetni nem kell érte. Ez a parkoló az Ashworth Moor víztározó felett található. Innét egy rövid ideig visszafelé indulva bal kézre van egy átjáró a betonkorláton, innét kezdődik az ösvény, ami egyenesen a malomhoz visz.


Ashworth Moor víztározó









Mögöttünk jött két csaj és amikor már majdnem odaértünk a malomhoz, szóltak, hogy ha fotózni akarunk, akkor menjünk most, mert utána ők fürödni akarnak a vízben.






A Cheesden Lumb malom 1786-ban épült, az első a mintegy 20 malom közül, amely benépesíti a völgyet. Az Ashworth Moor víztározótól egy kicsit lejjebb, festői környezetben található, omladozó, de lenyűgöző maradványai népszerű a turisták körében.

Kezdetben kallómalomként működött.  Ez az az eljárás, amikor a gyapjúszövetet mechanikusan verik nagy fakalapácsokkal, amelyeket vízikerék hajt. Ez lehetővé teszi, hogy a gyapjúszálak egymáshoz kapcsolódjanak, miközben eltávolítják a felesleges szőrt és zsírt az anyagból.

Későbbi tulajdonosa eltávolítva a korábbi gépeket, pamuthulladék feldarabolókat telepített. Az 1880-as évekre a völgyekben tömörülő kis malmok élete egyre nehezebbé vált, mivel valóban érezték a verseny nyomását a Manchester körül csoportosuló ipari városok nagy gőzüzemű gyárai miatt.

A malom létét azonban sokkal komolyabb veszély fenyegette, ez pedig az Ashworth Moor-víztározó építése volt. Erre az 1890-es években készültek a tervek, és a körülötte lévő összes helyi malmot be kellett zárni, beleértve ezt is.

A malom idővel tönkrement, bár lenyűgöző homlokzata évekig érintetlen maradt. Amikor 1990 februárjában heves vihar támadt, ennek nagy része megsérült, egy részét azonban helyre tudták állítani.





Van itt egy nagyon szép mesterséges vízesés, valószínűleg itt lehetett régen a malomkerék.









A csajok rendesek voltak, megvárták, amíg kifotózzuk magunkat és csak utána mentek bele a vízbe. Így legalább senki nincs a képeken. Innen még tovább lehetett volna sétálni egészen a víztározóig és lehet érdemes is lett volna, mert a táj ngyon szép, de most nem volt annyi időnk, hogy ismét egy kisebb túrára induljunk, így itt visszafordultunk.