Oldalak

2022. június 7., kedd

Lancashire - Barley - 1. rész - Városnézés és Pendle Sculpture trail


2022/05/18.

Barley

1. rész

Városnézés és Pendle szobortúra

Ragyogó napsütéses napra ébredtünk, ami tökéletes volt egy kis kiránduláshoz. A Pendle szobortúra már régóta bakancslistás volt nálam és gyakorlatilag "szűz" területen helyezkedik el, mert arrafelé még sosem jártunk. Így ma az volt az elsődleges célpontunk.

A GPS kicsit megviccelt minket, mert a Pendle Sculpture Trailt állítottam be rajta, nem tudtam, hogy ott nincs parkoló, csak amikor odaértünk. Az útra, amerről a szobortúra elérhető, autók nem hajthatnak be, csak gyalogosan lehet megközelíteni. A legközelebbi parkoló Barley-ben található egy nagy és fizetős parkoló, étteremmel a sarkában, a falu közepén, a Barley Park mellett. A Google térkép nem jelez itt parkolót, de a Barley Parkot beállítva egyenesen oda visz.

Étterem a parkoló mellett

Nyilvános WC a parkolóban

Először ittunk egy kávét és megreggeliztunk, leülve az étterem egyik kinti asztalához. Ahogy látták, hogy saját kaját eszünk, rögtön jöttek, hogy azt nem itt kellene, hanem kicsit arrébb a parkban, de megengedték, hogy maradjunk, mert náluk vettük a kávét. Utána elindultunk a szobortúrára. A parkolóból jobbra frdulva először végigmentünk a The Bullion nevű úton, majd jobbra fordulva a Barley Lane-re, rátértünk a Pendle Sculpture Trail-hez vezető útra, mely nagyrészt a Black Moss víztározó mellett halad végig.

Barley egyébként egy kicsike falu, mely az Ogden és a Black Moss víztározó között fekszik a Forest of Bowland területén, mely angolul AONB, azaz kiemelt szépségű terület minősítést kapott. Túl sok látnivaló nincs itt, de rendezett kis falucska.
















A szobortúra kezdetéig végig aszfaltozott úton haladtunk, de egy jó 30-40 perc volt, amíg az erdőhöz értünk, ahol a szobortúra kezdődik. A séta során több helyről is jó rálátás nyílik a falu mögött magasodó Pendle dombra /Pendle Hill/.

















Az alsó Black Moss víztározó










A Black Moss víztározó építéséhez kapcsolódik egy érdekes történet. Amikor elkezdték az ásásokat, találtak egy elég jó állapotban fennmaradt kis házikót, amiről azt gondolták, hogy egy boszorkány háza lehetett, amire abból következtettek, hogy egy lezárt szoba falában macska csontokat fedeztek fel. Valószínűleg védelmi célokkal falazták be a macskát. Jobban megvizsgálva azonban valószínűbb, hogy egy takácsnak az otthona lehetett, mint egy boszorkányé. 2012-ben a házikót újra betemették, mert az időjárás viszontagságai nagymértékben rongálták. A házikót egyébként az Upper /felső/ Black Moss víztározó közelében találták.

A területhez erősen kapcsolódnak a boszorkány történetek, ugyanis a Pendle körzetében tizenkét embert tartóztattak le, akik boszorkányság által elkövetett gyilkosság vádjával álltak a bíróság elé az 1612-es boszorkányperek során. Tíz embert bűnösnek találtak és felakasztottak, egy meghalt, miközben a tárgyalásra várt, egy pedig nem bizonyult bűnösnek.






Az Aitken Wood bejáratával szemben található a felső Black Moss víztározó, ahol a feljebb említett kis házikót találták.

Felső Black Moss víztározó



A szobortúra elején még nem nagyon van látnivaló, az ösvény felfelé halad egy fenyőerdőben. A Pendle Sculpture Trail a több, mint 400 évvel ezelőtti boszorkányperben elítélt és felakasztott emberek tiszteletére lett létrehozva. Az ösvényen 10 emléktábla tiszteleg a tárgyalás 10 áldozata előtt. Ezeken kívül szobrokat is láthatunk, amelyeket művészek készítettek, hogy fokozzák az ösvény rejtélyét és varázsát.









Első szobornál rögtön elidőztünk kicsit, talán ez volt a legeredetibb az egész közül, ami egy mágikus széket ábrázolt. Volt keze, lába, két nagy csápja és még szeme is. Természetesen ki is próbáltuk.





A Boszorkányfigyelő névre hallgató szobrot Roger Nowell ihlette, a bíró, aki a Pendle-boszorkányok ellen nyomozott és vádat emelt.


















A Fekete Kutya szintén nagyon látványos szobor. A démoni fekete kutyák gyakran jelennek meg az angol folklórban és a Pendle-boszorkányok tárgyalásán bemutatott bizonyítékokban is szerepelnek. Alison Device volt az a boszorkány, aki elindította a tárgyaláshoz vezető események láncolatát. 1612. márciusában találkozott John Law-val, egy halifaxi házalóval, amikor néhány tűért könyörgött neki. A tizenhetedik századi fémtűket kézzel készítették és viszonylag drágák voltak, de gyakran szükség volt rájuk varázslatos célokra, például gyógyításra, /különösen a szemölcsök kezelésére/, jósláshoz és szerelmi varázslathoz. Azonban John visszautasította, Alison pedig megátkozta. Néhány perccel a találkozásuk után Law megbotlott és elesett.

John fia felhívta a dologra Roger Nowell bíró figyelmét. Nowell bevitte Device-t kihallgatásra. Elmondta neki, hogy az átkot egy fekete kutya segítségével vitte végbe, ami megjelent előtte.




Denevérek





Az Erdei Tündér szobor egy fa tövében áll, makkfülbevalóval és pillangóval a hajában, növények által körbefonva. A görög mitológiában az erdei tündérek fanimfák voltak. Úgy tartották, hogy egy nimfa csak addig él, ameddig a fa, amiben lakik.























Unikornis









Végezetül a láncra vert boszorkányok kontúrjait figyelhettük meg:






Visszafelé még megnéztük a felső Black Moss víztározót, de nem nagyon lehetett rálátni, majd ugyanazon az úton visszasétáltunk Barley-be.



Upper Black Moss víztározó














Kapcsolódó bejegyzések:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése