Oldalak

2022. május 10., kedd

Derbyshire - 3. rész - Anchor Church


2022/05/07.

Egy kellemes nap Derbyshire-ben

3. rész

Anchor Church
/Remete-templom/

Mai utolsó állomásunk az Anchor Church volt, ami Remete-templomot jelent, azonban nevével ellentétben soha sem volt templom, inkább barlanglakásként funkcionált a Tent folyó partján.

A legegyszerűbben Ingleby nevű településről lehet megközelíteni. A falu szélén találtunk egy útszéli félreállóhelyet, de itt csak két kocsinak, max. 3-nak van hely. Amikor mi mentünk már állt ott egy, de mi még simán befértünk. Sajnos nem tudom hol máshol lehetne még parkolni, talán a falu elején is van egy parkoló, de ebben nem vagyok biztos.

A gyalogút pont onnét indult, ahol parkoltunk, csak az út másik oldaláról, tehát nem az erdő felé, hanem a másik irányba, a folyó felé kell haladni. Egy kapuhoz érkezve két válaszlehetőség is van, itt jobbra kell menni, lefelé, a folyó felé.





























A térképen elnézve egy kb. 10 perces sétának tűnt, de már vagy fél órája meneteltünk a folyó partján lévő ösvényen és még sehol semmi. A Google térképp kissé megviccelt minket, mert nem a folyó partjára mutatja közvetlenül az Anchor Church-öt, hanem kissé feljebb, az Outdooractive alkalmazás pedig nem jelölte a helyét a térképen. Már kezdtük azt hinni, hogy nem is jó helyen keressük. Az egyik részen ráadásul felfelé ível az ösvény, ami nagyon keskeny és kb. 3-4 méterrel a folyó felett vezet, korlát nélkül. Van néhány elég meredek rész is, amin kissé nehéz fel vagy le menni, de a lényeg, hogy mindig a parthoz legközelebbi ösvényen kell haladni.






Végül megtaláltuk. Jól el van rejtve az biztos. Az Anchor Church tulajdonképpen homokkőbe vájt barlangok sorozatának a neve. A barlangokat emberi beavatkozással kibővítették, hogy lakóhelyet képezzenek, ajtó- és ablaknyílásokkal kiegészítve. A homokkősziklák egykor a Trent folyó partjának részét képezték, a barlangokat pedig a folyó vájta ki. Később a folyó folyása megváltozott és a barlangok előtt egy holtág alakult ki.





A Remete-templom név a görög anchorite kifejezésből származik, melynek jelentése "visszavonulni" vagy "vidékre távozni", mert úgy gondolják, hogy egy remete, Szent Hardulph barlangja volt, aki a 6. és 7. században itt élt.  A középkorban a barlangokat egy Bernard nevű szerzetes használta, aki itt halt meg, miközben vezeklést végzett valami ismeretlen bűncselekményben való részvétele miatt.

A Foremarke Hall Burdett családja a 18. században a jelenlegi méretűre bővítette a barlangokat, ajtót épített be és néhány további téglafalat, köztük egy lépcsősort a főbejárathoz. Sir Francis Burdett nyaralóként használta a barlangokat, és piknikeket tartott itt. A 18. században Formarke Hall és parkja romantikus tájának részét képező Anchor Church fontos célpont volt tulajdonosai és vendégeik számára, lehetővé téve számukra, hogy sétáljanak és gyönyörködjenek a Trent-völgyre nyíló kilátásban.




















Kicsit még tövább mentünk előrefelé a gyalogúton, arrébb van egy másik barlangnyílás is, de az tulajdonképpen csak egy sima vájat.













Ahol a szikláknak vége lett visszafordultunk és ugyanazon az úton visszamentünk a parkolóba.






Egy alacsonyan repülő Ryanair gép a levegőben

Az Anchor Church nagyon teteszett, megérte ide is eljönni. Tulajdonkáppen mindhárom választás jó volt a mai nap és nagyon kellemes napot töltöttünk el.