Oldalak

2022. május 10., kedd

Derbyshire - 2. rész - Osmaston


2022/05/07.

Egy kellemes nap Derbyshire-ben

2. rész

Osmaston - Városnézés és séta a régi malomhoz

Az Ashbourne közelében található Osmaston egy ősi angol falu nádfedeles házikókkal és egy falusi tóval. Ebből a faluból érhető el az Osmaston Park területén található régi vizimalom is, amit csak gyalogosan lehet megközelíteni.

A St Martin's Church közelében van egy kis parkoló, itt ingyen lehet parkolni, de figyeljünk arra, hogy a "Reserved" feliratú helyre ne álljunk. A másik parkolási lehetőség a kis tó /Osmastom Village Pond/ mellett található a falu másik végén.








Először elmentünk megnézni a templomot, mert az a másik irányban volt, mint amerre a malomhoz kellett menni, ezért azzal kezdtünk. Ez a falu egyetlen temploma, ami Szt Márton névre hallgat /St Martin's Church/, 1606-ból származik, bár a jelenlegi épület 1843-ban épült.





Háborús emlékmű


A templom után a kis falusi tó felé sétáltunk, végig a főúton.




















A kis tó










Az Osmaston Parkban valami rendezvény volt, mert rengeteg autó ment arra. Valószínűleg esküvő lehetett, mert azt szoktak ott tartani. Illetékteleneknek egyébként tilos autóval behajtani. Nem voltunk benne viztosak, hogy gyalog be lehet-e menni, ezért inkább néhány fotó után a házak mellett futó ösvényen mentünk a malom felé.

Az Osmaston Park bejárata






Innét egy 20-30 perc sétával érhető el a malom. Az ösvény nagyrészt erdős részeken halad.


















Farmház a tó közelében


Halastó a malom mellett




A halastó végében található Osmaston Sawmill fűrészmalma festői látványt nyújt. Sajnos egészen közel nem lehet menni hozzá, hacsak át nem mászunk a fakerítésen. Bentről sem látogatható, mivel magántulajdonban van, de még így is megérte elsétálni odáig.

A közeli információs tábla ismerteti, hogy a fűrésztelepet az 1850-es években építették, hogy kielégítsék a birtok faszükségletét. A fűrészüzem csúcspontján 20 embert foglalkoztatott, és a faanyagot helyben szerezték be. Az 1980-as években bezárták, mivel az olcsó importfa és a nagyobb gépesített fűrésztelepek elterjedésével már nem volt versenyképes. 2011-ben felújították a tetőt, és tervben van, hogy átalakítják rendezvények lebonyolítására vagy esetleg nyaralóházként.
















Följebb az erdő elején két másik épület is volt, szintén magántulajdon, de ezek nem igazán voltak érdekesek. Innen lehetett volna tovább sétálni az erdőben, de ezt most kihagytuk és inkább visszafordultunk.





























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése