Oldalak

2016. május 18., szerda

North Yorkshire - Skipton


2016/05/14.

Városnézés és kastélylátogatás Skiptonban

A Skipton jelentése „juhváros”, Shipton északi nyelvjárási formája. Az első világháború idején egy hadifogoly tábor működött a városban. A 19. században Skipton kis malomváros volt, amelyet a Leeds és a Liverpool csatorna, valamint a Springs branch csatorna kapcsolt össze a nagyvárosokkal, ám a 20. század folyamán a város gazdasága a turizmus felé fordult. Ma ezt a városkát, valamint a kastélyát látogattuk meg.

Leedstől egyáltalán nincs messze, de egész végig városi utakon kellett mennünk és nagyon nem akart haladni a forgalom. Elég bosszantó volt, de végül megérkeztünk. Kissé bajban voltunk amikor parkolóhelyet kerestünk. Valahol a városközpont közelében próbáltunk leparkolni és ha egy mód volt rá, nem szerettünk volna fizetni érte. Nagy nehezen találtunk egy utcácskát, ahol az út szélén volt parkolóhely, azonban ki volt írva, hogy az csak az itt lakóknak van fenntartva. Kissé elgondolkoztunk mi legyen, míg végül megkérdeztünk egy idősebb hölgyet, akit megláttunk a közelben, hogy lehet-e itt parkolni, mire ő bólogatott. Gondoltuk ő lakik itt, biztos tudja, hogy baj lesz-e belőle, úgyhogy végül itthagytuk az autót.


A vár felé indultunk el, közben megfigyeltük a várost átszelő csatornákat. Nagyon hangulatos utcácskákon haladtunk végig, majd a Springs Branch csatorna közelében megtaláltuk a kastélyt is.








A High Street tetején áll a város háborús emlékműve. A mintegy 6 méter magas háromszög alakú mészkőoszlop tetején a "Szárnyas győzelem" bronzfigurája látható, tövében pedig egy meztelen férfi, aki éppen a kardját próbálja térdével eltörni.




Skipton Castle

A több mint 900 éves Skipton kastély Anglia egyik legteljesebb és legjobban megőrzött középkori kastélya, melyet az év bármely évszakában érdemes meglátogatni. A látogatás során felfedezhetjük ennek a lenyűgöző, történelemben gazdag kastélynak minden sarkát, amely a polgárháború alatt a három évig tartó ostromnak is ellenállt.






A kastélyban megtekinthetjük a banketttermet, a konyhát, a hálószobát és az árnyékszéket, valamint a börtön mélyéből az Őrtorony legfelső szintjére is felmászhatunk. A kastélynak hat kerek tornya van. Az első emeleten található az eredeti konyha, a nagy előszoba, a szalon és a ház urának hálószobája. Az új konyha, a tárolóhelyiség és a dolgozópince alkotja a földszintet. A fennmaradó tornyok katonai jellegűek és hadicélokra használták őket. A 16. és 17. században új bejárati lépcsőt építettek az eredeti felvonóhíd helyett, egy további szárny és az eredetinél nagyobb ablakok is hozzá lettek adva a kastélyhoz. A tető teljesen ép. Az épület közepén egy Tudor udvar található, mely Conduit Court névre hallgatott, a közepén egy tiszafával, amit állítólag Lady Anne ültetett a 17. század közepén.






Kandalló a hálószobában


A nappali ablaka

Kilátás a kertre a kastélyból

Kilátás a kastély bejáratára


A konyha













1650-ből származó ereszcsatorna











Árnyékszék







A kastély udvarán egy 12. századi templom áll, a St John the Evangelist Curch /Szent János Evangelista templom/, mely romos állapotban van, de még így is nagyon jól megfigyelhető eredeti kialakítása.








A kastély mellett a Holy Trinity Church /Szentháromság templom/ ősi temploma hívja fel magára a figyelmet angol gótikus építészeti stílusával. A jelenlegi templom kb. 1300-ból származik, melyet egy fatemplom helyére építettek. A 15. század végén kibővítették, majd az 1650-es években helyreállították, a kastély anyagi támogatásával. A 20. század elején kisebb változtatásokat végeztek rajta a felújítási folyamatok során. Érdekes, hogy a templomot fenállása során kétszer is villámcsapás érte.

Holy Trinity Church




A kastély mögött egy gyalogút húzódik, egy patak mellett, szépen kiépítve. Innét szép rálátás nyílik a kastélyra és megfigyelhetjük, hogy valójában egy sziklás domb tetejére épült. A gyalogút a várerdő felé vezet.














A várerdőben több túraösvény is található, egy kellemes sétát tettünk itt. Az erdő szépen karban van tartva, jól járható gyalogutakkal és néhol még látnivalókra is lehet bukkanni.












Skipton érdekes és látványos város, mindenképp megérte a mai látogatást.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése