Oldalak

2017. október 2., hétfő

Doncaster és környéke - English Herritage túra

Nemzeti kincsek Doncaster közelében

2017/09/09.

Nemrég English Herritage tagok lettünk, ami azt jelenti, hogy havi 4 fontos tagdíjjal ingyen látogathatjuk az összes tulajdonukban lévő nemzeti kincset. A mai napon ezt használtuk ki és Doncaster környékén 4 épületet is meglátogattunk.


Brodsworth Hall


A Brodsworth Hall Brodsworth közelében található, 8 mérföldre északnyugatra a Doncaster-től dél-Yorkshire-ben, a viktoriánus vidéki házak közül az egyik legteljesebb példány. Az 1860-as évek óta gyakorlatilag változatlan. Olasz stílusban tervezte a londoni építész, Philip Wilkinson, akit Charles Sabine Augustus Thellusson bízott meg, aki 1859-ben örökölte a birtokot.

George Henry Hay 1713-ban vásárolta meg a Brodsworth birtokot Sir John Wentworth-tól, és grúz stílusban újjáépítette a házat, de elvesztette pénzét az 1720-as évben.  Második fia, Robert, - aki később York érseke lett - foglalta el az ingatlant, és számos javítást hajtott végre a házon. Halálakor, 1777-ben a ház üresen maradt, majd később legidősebb fia örökölte, aki eladta a birtokot 1790-ben Peter Thellussonnak, egy svájci banki családnak.

Az első világháború után a költségek miatt a tulajdonosok lezárták a ház bizonyos részeit. A legfiatalabb fiú, Augustus Thellusson 1931-es halála után a házat átadta unokaöccsének, Charles Grant-Dalton kapitánynak. Később ő lett Yorkshire Nagy Sheriffje.

A ház utolsó lakója Sylvia Grant-Dalton volt. A házat a National Heritage vásárolta meg, és az angol örökség tulajdonába került. Úgy döntöttek, hogy a belsejét olyan állapotban hagyják, ahogy megtalálták, nem újítják fel és nem rendezik át. Megmutatják milyen volt régen egy viktoriánus ház.

Ez az birtok rövid története. Nyitásra érkeztünk, reggel 10 órára, de ekkor még csak a kert volt látogatható, a házba 11 órára kaptunk időpontot, amit csak irányított vezetés közepette lehet megtekinteni.

A jegyeladó iroda mögötti rész


A kert gyönyörű rendezett állapotban volt, látszik, hogy napi szinten karbantartják. Rengeteg szobor található a kert különböző részein, melyek női alakokat ábrázolnak.








A ház

A ház előtti részt a lépcsők alján 1-1 kutyaszobor díszítette:















A kert központi része egy nagyon szép virágokkal teletűzdelt füves rész volt, közepén egy szökőkúttal.




A szökőkút "lábának" mintázata




A kert belső részében egy privát szabadtéri WC áll, mely a Thellusson család birtokában állt, amit akkor használtak, amikor a kertben töltötték az idejüket. 

Kerti WC

A kerti WC belülről




Kerti lugas

Nyári házikó

A nyári házikó belülről





Közvetlenül a birtok mellett egy templom áll:



11 órakor lehetett bemenni az épületbe. Az idegenvezető elmesélte a ház történetét, persze angol nyelven, amiből nem túl sokat értettünk. Egy jó háromnegyed óra alatt vezetett körbe minket, de csak az alsó szinten, mivel a felső szint, ahol a szobák is voltak, ekkor épp le volt zárva, azokat csak később, az 1 órakor induló csoporttal lehetett volna megtekinteni, de azt már nem vártuk meg.

A ház bejárata

A plafon

Az előtér

Díszítés a falon

Az ebédlőben egy hatalmas asztal állt székekkel.

Ebédlő








Egy kép az ebédlő falán

Ezután a nappali következett, melyet mesterséges fénnyel világítottak meg, mivel ablakok egyáltalán nem voltak a helyiségben. Ennek hatására a kanapé eléggé kifakult, színét vesztette.

A kifakult kanapé


Kandalló a nappaliban

A folyosó

A könyvtárszobában nem lehetett túl kellemes olvasgatni a gyér fény miatt, talán érdemesebb lett volna ablakokkal kialakítani a szobát.

A könyvtárszoba íróasztala

Ez egy tároló helyiség lehetett

Egy szobor a folyosón

Az utolsó látogatható helyiség a konyha volt. Itt megtekinthettük az összes evőeszközt és más konyhai eszközöket, amit birtokolt a család. Maga a helyiség elég kicsi volt a ház nagyságához képest.

A konyha

A konyhaasztal

Ezután a kertben folytattuk tovább a sétánkat, felfedeztük azt a részét is, amit az első órában nem sikerült megnéznünk.





Egy csodálatos mediterrán hatást keltő részhez érkeztünk, ahonnan a pálmafák se hiányozhattak.









Egy kilátó magasodott a domb tetején, ahonnan elég jól belátható volt a kert bizonyos része.

Kilátó

A kilátó

A kilátó

Egy csiga araszolgatott a földön

Visszaérkeztünk a házhoz és ezzel végeztünk is a Thellusson birtokkal. Végezetül mégegy kép az épületről:



Brodsworth Hall and Gardens
Cím: Home Farm, Doncaster DN5 7XJ, Egyesült Királyság
Belépő (2017-ben): 10,90 font



Conisbrough Castle
/Conisbrough vára/

A Conisbrough-i vár egy középkori erődítmény Conisbrough városában. A kastélyt eredetileg a 11. században építette William de Warenne, Surrey grófja, 1066-ban, Anglia normann hódítása után. Hamelin Plantagenet, II. Henrik törvénytelen fia, a 12. század végén egy házassággal szerezte meg az ingatlant. Hamelin és fia, William újjáépítette a kastélyt, köztük a kiemelkedő 28 méteres (92 láb) magas erődöt is. A kastély a családban maradt a 14. században, annak ellenére, hogy a Korona többször is lefoglalta. Az erődítményt Langley Edmundnak adták át, 1461-ben és visszatért a királyi tulajdonba.

Conisbrough külső falát a süllyedés sújtotta, így a 16. században a Carey család kapta meg. Az elmaradott állapota megakadályozta, hogy részt vegyen az angol polgárháborúban a 17. században. A maradványokat a Leeds-i herceg vásárolta meg 1737-ben. Sir Walter Scott az 1819-es Ivanhoe c. regényének helyszínéül választotta, így a 19. század végén a romok turisztikai attrakcióvá váltak. 

Az angol örökség /English Herritage/ 2008-ban vette át a kastély irányítását, és továbbra is turisztikai látványosságnak örvend.

Conisbrough Vára


A várhoz egy múzeum is tartozik, mely a jegyirodában található, mi ezzel kezdtük a látogatást. Nekem nem tűnt túl érdekesnek, de ha már ott vagyunk, szánjunk rá pár percet.

A múzeum


A vár a jegyeladó épülettel szemben található.






A torony vagy erőd a legjobb állapotban fennmaradt épületek közé tartozik, ez volt a vár legerősebb része. A nagy teremben fogadták a fontosabb vendégeket és ott vittaták meg az üzleti ügyeket is. A felső szinten egy hálószoba volt, saját kápolnával. A tetőn egy kenyérsütő és egy vizes ciszterna állt, mely a belső mosdókat szolgálta ki. Az ivóvizet a pincében lévő kútból szerezték. Valószínűleg pénzt és más értéktárgyakat is tároltak a pincében, hiszen az volt a vár legbiztonságosabb része.

Az erőd

A torony pincéje

A nagy terem

A nagy terem ablaka

A kandalló

A hálószoba

A hálószoba mosdója

A hálószoba kápolnája

A kápolna mennyezete

A kápolna oszlopának díszítése

A WC

A tetőtér:

Talán ez lehetett a vizes ciszterna

A kenyérsütö kemence

A tetőtérről nagyon szép kilátást nyílt a városra:




Gyülekeznek az esőfelhők


Egy galamb a tetőtér egyik zugában




Lementünk a toronyból és vetettünk még egy utolsó pillantást a külső részre.



Kifelé menet a várból

A vár kapuja

A parkoló mellett észrevettünk egy szép kutat és kissé távolabb egy szobrot, mely az 1014-1018-ig tartó nagy háborúnak állít emléket.

A kút

Egy katona szobra



Conisbrough Castle
Cím: Castle Hill, Conisbrough, Doncaster DN12 3BU, Egyesült Királyság
Belépő (2017-ben): 5,50 font



Roche Abbey
/Roche Apátság/

A Roche Apátság Maltby városában található, a 12. században a ciszterci rend kolostoraként alapították, ami 50 szerzetes és 100 testvér otthona volt. Más Yorkshire-i ciszterci kolostorokkal ellentétben, mint például a Rievaulx vagy a Byland apátság, a Roche szerény méretű volt.

Annak ellenére, hogy 1538-ban elnyomták az egyházat, és a legtöbb épületet lebontották, a ciszterci kolostor korai gótikus jegyei még mindig jól láthatók. A romok ma is egy gyönyörűen kialakított táj középpontjában állnak.

Mai harmadik állomásunk ez a kicsi, de érdekes apátság volt. Az eső sajnos ezúttal nem kímélt minket.

Az apátság jegyeladó irodájának épülete

Egy korabeli ruha

Az apátság fennmaradt romjai:






















A kolostor régi bejárata

Roche Abbey
Cím: Roche Abbey, Maltby, Rotherham S66 8NW, Egyesült Királyság
Belépő (2017-ben): 4,30 font



Gainsborough Old Hall
Középkori majorság

A Gainsborough Old Hall Gainsborough városában található, mely az egyik legnagyobb és legjobban megőrzött középkori palota. Részben fagerendás, de többnyire téglaépítésű. A 15. század második felében épült, hatalmas kandallóval, nemes nagy csarnokkal és impozáns toronyházzal rendelkezik.

Gainsborough Old Hall

Ez a szép középkori ház a mai utolsó állomásunk. A teremet Sir Thomas Burgh építette 1460-ban. Burghs-ék gazdag, fényűző és hatalommal bíró emberek voltak. A Gainsborough Old Hall nemcsak otthonuk volt, hanem jólétüket és fontosságukat is demonstrálta.

1510-ben Sir Thomas Burgh fiát, Edward Burgh-ot, bebörtönözték az Old Hallban, miután őrültnek nyilvánították. 

Amikor Thomas, az ötödik Lord Burgh örökös nélkül halt meg, a Hallt 1596-ban eladták William Hickmannek, egy Londonból származó kereskedőnek, aki sok javítást végzett, különösen a keleti szárnyban. 

Építészeti szempontból az Old Hall nagyon keveset változott az évek során. Elsősorban egy fa keretes épület, amelynek jellemzője a "csíkos" vagy "fekete-fehér" megjelenése. Az északkeleti sarokban egy tégla torony található.

A ház konyhája - talán a legteljesebb középkori konyha Angliában - nagyon szép állapotban fennmarad. Még mindig számos eredeti jellemzőt tartalmaz, köztük két nyitott kandallót és két kemencét. A csarnok több mint ötszáz éves.

Állítólag a Csarnok tornyát a Szürke Hölgy kisérti, akiről úgy tartják, hogy a Kastély Urának a lánya, aki beleszeretett egy szegény katonába, és azt tervezte, hogy megszökik vele. Az apja feltárta a tervet, és bezárta a toronyba, ahol megtört szívvel halt meg. A helyiek szerint a lány lelke még mindig a toronyban vándorol és várja, hogy szeretője megérkezzen. 

A ház tulajdonjoga jelenleg az angol örökség tulajdonában van.


A hatalmas csarnok
A csarnok

A csarnok

A csarnok

A csarnok

Díszítés egy ajtó felett

Egy cipó az asztalon



Itt adták ki az ételt a konyhából

Mi szem szájnak ingere...

A konyha

Sül a kolbász

Leölt állatok a kamrában

Nyulak nyúzásra készen

Sül a cipó a kemencében



Sülnek a csirkék

Terülj, terülj asztalkám


Érlelődnek a sonkák

A WC

Az emeleten több nagyon szép állapotban fennmaradt helyiséget láthattunk.


Korabeli ruhák

Iránytű és egy térkép

Kilátás az ablakból a kertre

A következő helyiségekben mindenféle kiállított tárgyak találhatók:







Következtek a szobák, amik talán a ház egyik legérdekesebb részei:

Ebből a szobából egy kis lyukon kilátás nyílt a lenti nagy csarnokra





A folyosó


Ez talán egy lift lehetett

A szépen berendezett hatalmas előszoba nagy gazdagságról tanúskodott:







Egy női lakosztály, saját WC-vel:



A WC

A torony tetejéről szép kilátás nyílt a városra:



Végül egy szoba és egy ebédlő maradt hátra:










Egy régi telefon

Gainsborough Old Hall
Cím: Parnell Street, Gainsborough DN21 2NB, Egyesült Királyság
Belépő (2017-ben): 8,50 font









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése