Oldalak

2016. május 28., szombat

North Yorkshire - Studley Royal Park


2016/05/24.

Studley Royal Park
/Studley Királyi Park/

A Studley Royal Park a ciszterci Fountains-apátság romjai körül helyezkedik el, mely egy 18. században létrehozott kivételes szépségű terület. A parkban található egy 18. századi vízikert illetve egy neogótikus kastély is. A 12. századi apátság és vízi malom látványos romjai, a Fountains Hall jakobinus kúriája, a viktoriánus Szent Mária-templom remeke és az egyik legpompásabb György korabeli vízi kert, kiemelkedő érdemekkel rendelkező tájat alkotnak. A mai nap ide látogattunk.

A park a National Trust tulajdonában van, tagoknak a belépő ingyenes. Akkor még nem volt tagságink /ezt a bejegyzést 2020-ban írom/, úgyhogy fizettünk a jegyekért, de abszolút megérte, mert hatalmas sétákat lehet tenni a területen és nagyon sok a látnivaló.

A parkoló

Először a ciszterci apátság romjai felé indultunk el, ami az egyik legérdekesebb és legszebb látnivaló a parkban. Egy pár perces séta után érkeztünk a monumentális romokhoz.





Innét már látszik az apátság teteje


Az apátság messziről







Az apátságot 1132-ben tizenhárom benedekrendi szerzetes alapította. A 16. században, amikor VIII. Henrik feloszlatta a kolostorokat, az apátság és a hozzá tartozó területet Sir Richard Gresham tulajdonába került és generációkon át a családjában maradt. Később Stephen Proctor vette meg. Ő építette a Fountains Hall-t, valószínűleg a 15. század végén.





A Fountains apátság romjai önmagában is kiemelkedő jelentőséggel bír, és egyike azon kevés ciszterci házaknak, amelyek fennmaradtak a 12. századból, és átfogó képet nyújt egy nagy vallási építményről.

























Az apátság temploma













































Egyik épületben volt egy kis kiállítás, ahol maketten láthatjuk milyen volt az eredeti apátság, valamint itt lehetőség van rá, hogy beöltözzünk korabei ruhákba. Párom élt is vele. :-)



Szerzetes ruhában


A Studley Royal Park egyike azon kevés 18. századi kerteknek, amelyek eredeti formájában jelentősen fennmaradtak, és Anglia egyik leglátványosabb vízi kertje. A tájkert kiváló példa az „angol” kerti stílus fejlődésére a 18. század folyamán, amely Európa többi részét is befolyásolta. A Skell folyó vízikertekbe történő integrálásával és a környező vidékről származó lehetőségek felhasználásával a kertek kialakítását és elrendezését a természeti táj formája határozza meg. A kertben csatornák, tavak, kaszkádok, gyepek és sövények találhatók, elegáns kerti épületekkel, átjárókkal és szobrokkal. Aislabie víziója lényegében fennmaradt eredeti formájában. Ugyanis a kertépítést John Aislabie kezdte el a 18. század elején, majd William nevű fia folytatta, aki megvásárolta az apátság romjait, mivel előtte csak a birtok volt a tulajdonában, az apátság nem. Ezen kívül romantikus, festői stílusban kibővítette a kertet, amely ellentétet képez az apja által tervezett szabályos alakzattal. A kétféle kert között helyezkedik el a vízikert.























A Hold tavakra névő Piety templom /Temple of Piety/ az 1730-as években történt. Az építész nem ismert, bár az épület megegyezik a régen elpusztított római kegyeleti templom, a Palladio rajzával.

Temple of Piety


A Szerpentin alagutat /Serpentine Tunnel/ úgy tervezték, hogy az ide látogató vendégeket kissé megriassza az Oktagon toronyhoz vezető úton.






Az Oktagon Torony /Octagon Tower/ nyolcszögletű épülete eredetileg klasszikus kerti díszként épült, majd később gótikus stílusúvá alakították.






A Fame templom /Temple of Fame/ 1770 körül épült. Bár kőnek tűnik, az oszlopok valójában fából és gipszből állnak, ennek a szokatlan konstrukciónak az eredményeként gyakran ígényelt felújítási munkálatokat.

Temple of Fame




A Bankett ház /Banqueting House/ abból a célból épült, hogy itt fogyasszák el a desszerteket. A homlokzatát három különböző domborműves figura díszíti, ezek a gyűlölet, a rosszindulat és az irigység érzelmeit szimbolizálják. Állítólag úgy lehetett belépni az épületbe, hogy ezt a 3 érzelmet kívül kellett hagyni. Ha az időjárás nem volt kedvező, a vendégeket lovon és szekereken vitték a főépülettől a bankett házba desszertet enni.


A Bankett ház belseje

Belül egy érdekes csillár látható, mely körbe-körbe forog és a rajta lévő figurák ezáltal úgy tűnnek, mintha mozognának.








A birtok nyugati végén található a Fountain hall, mely tulajdonképpen már átmenet az erzsébetkori és a jakobinus stílus között. Az épületet részben az apátság köveiből építették. Jellegzetes erzsébetkori homlokzatával, amely kiemelkedik a formás sövényekkel díszített kertből, a korszak kiemelkedő példája.









A Hallnak van egy kis kertje, mely szintén látványos.







A Szarvasparkot és a Szent Mária templomot sajnos már nem volt időnk megkeresni, de ezek kivételével elég jól körbejártuk a területet. Mindenképp érdemes meglátogatni a parkot és rá kell szánni egy teljes napot, nyitástól zárásig, hogy mindenre legyen elég idő.