Oldalak

2019. február 21., csütörtök

West Yorkshire - East Riddlesden Hall és környéke

2019/02/17.

Egy vidéki kastély meglátogatása Yorkshire-ben
és séta a környéken

A National Trustos kártyánk már hetek óta csak a pénztárcában lapult használatlanul. Sajnos még túl korai az időpont /még túlságosan tél van/, ezért sok hely nincs nyitva, de találtam itt a közelben egy vidéki kastélyt, amit meg tudtunk nézni. Úgy voltunk vele, hogy ha utána marad még időnk, akkor keresünk valamit a környéken.

A választás az East Riddlesden Hall-ra esett, bár hogy őszinte legyek, nem volt túl bő a választék, most semmiképp nem akartunk messzire menni, a közelben pedig ez volt az egyetlen, ami nyitva volt. Fél 10 körül indultunk, mivel fél 11 volt a nyitási idő, így nem volt értelme korábban elindulni. Így is pár perccel korábban érkeztünk, de sebaj, addig megreggeliztünk a kocsiban és mire végeztünk már be is tudtunk menni.



East Riddlesden Hall


Az East Riddlesden Hall egy 17. századi vidéki kastély, Keighley városában. A jelenlegi épületet 1642-ben építette egy gazdag Halifax ruhakereskedő, James Murgatroyd, azonban már korábban is állt a helyén épület. A birtokon egy tizedpajta is található. /A tizedpajták középkori urasági pajták voltak, ahová a tized fejében beszedett gabonát betakarították./

A WC és a jegyiroda épülete

WC



A birtok egy kis fennsíkon fekszik és az Aire folyó kanyarulatára néz. Egy jól felújított kétszintes épületet, két Yorkshire-i rózsaablakot, egy falazott kertet és egy romos Starkie szárnyat foglal magába. A 16. században a katolikus papok számára egy rejtekhelyet is kialakítottak itt. Állítólag néhány szellem is lakja az épületet. A ház néhány film és TV sorozat helyszínéül is szolgált.

A jegyiroda előtt volt egy pici kert, ahol már megjelentek a tavasz első virágai, köztük a hóvirág is. Szeretem fotózni a virágokat, úgyhogy itt is megörökítettem őket:




Az épület előtt egy tó állt, amiben kacsák úszkáltak. A parton az egyik kacsa nagyon szépen pózolt nekünk, csak ne tekergette volna a fejét állandóan valamerre. De egész közel lehetett menni hozzá, nem volt az az ijedős fajta. Kár, hogy nem vittünk magunkkal valami madáreledelt. Bezzeg, amikor nem kell, mindig van nálunk...









Először bementünk a jegyirodába, odaadtuk a National Trustos kártyánkat, aztán kaptunk egy rövid tájékoztatást, hogy milyen látnivalók vannak a birtokon. Valamelyik épület csak 11-kor nyitott, de nem értettük pontosan melyik, talán a ház, de nem biztos. Kicsit szétnéztünk az ajándékboltban, aztán gondoltuk, hogy a kapott térkép alapján próbáljuk körbejárni a területet, hogy semmi ne maradjon ki.

A birtok térképe

Az 1-es ponttal kezdtük, ami a Wedding Barn, azaz Esküvői pajta. Gyakran tartanak itt esküvőket, innen az elnevezés. Az épületben egy kiállítást láthatunk azokról a tárgyakról, amiket az épületben találtak, amikor a National Trust átvette a birtokot. Törött tányérok darabjai, gyerekjátékok, régi szögek, csavarok, és néhány dokumentum található itt.

Esküvői pajta

Ez látható belülről:


Hangulatos lámpa








Mellette jobbra egy másik épület is áll, de abba nem lehetett bemenni és a térképen sincs külön jelölve, mint látnivaló.

Ide nem lehetett bemenni

A térképen 2-es ponttal szerepel a Nagy Pajta, mely belültől nekem nagyon tetszett. Ezt az épületet használták régen a tized tárolására, de az állatokat is itt tartották. Régi lovaskocsik, különböző szerszámok és szánabálák találhatók itt.

A Nagy Pajta

Bejárat a pajtába











Ezután bementünk a házba, mely csak a jegyirodán keresztül érhető el.

Starkie szárny


Már a 7. században is létezett ezen a területen egy birtok. Az 1300-as években a ma már romos állapotban lévő Starkie szárny /a Starkie család építette/ helyén állt egy középkori hall. Mellé a 15. században építettek egy házat, de valójában a ma is látható épület James Murgatroyd-nak köszönhető, aki megvette a farmot és felújította az épületet.

A ház bejárata

A ház bejárata előtt az ezeken a helyeken megszokott kerti dolgokat árulták, növények, kerti díszek és hasonló cuccok.




A ház helyiségeinek az elrendezkedéséről szintén volt egy térkép, mely a bejárat mellé volt kitéve, abból bárki vehetett. Nem túl nagy az épület, két szint van és néhány helyiség, de nagyon jól nézett ki belülről. James Murgatroyd felesége, Hannah, királypárti volt, ez látható az épületben található királyi szimbólumokról és graffitikről is.

Ahogy beléptünk, bal kézre az első helyiség a konyha volt, tipikus középkori berendezéssel. Sajnos a gyér fény miatt kicsit sötétek lettek a képek, de mi sem láttunk többet a helyszínen, úgyhogy végülis hűen visszaadja a látványt.





A ház makettje az asztalon



Innét nyílt egy másik helyiség, mely nappali szobának tűnt. Itt próbáltam valamelyest világosítani a képen, aminek hatására az ablak teljesen kiégett, de ezt a szobát iszonyat nehéz volt jól lefotózni, mert világítás szinte alig volt.





Ajtótámaszték

Visszatérve a konyhába, átmentünk a harmadik földszinti helyiségbe, az ebédlőbe.







Fölmentünk a lépcsőn és szétnéztünk az első emeleten is.



Az emeleten voltak a szobák, nagyon szép faragott ágyakkal. Az első helyiség a hölgy szoba:




Virág az ablakban

A kandalló



Ebből a szobából nyílt egy kis helyiség, itt csak egy ágy volt, fölötte pedig egy rózsaablak:



Visszamentünk a lépcsőházba, majd bementünk a másik hálószobába, mely Green Chamber, azaz Zöld Helyiség néven volt a térképen feltüntetve.


Helyiség a lépcsőfeljáró tetején, a szobák előtt

A Green Chamber:


Innét szintén nyílt egy pici helyiség, mely fürdőszobának tűnt /ebben a helyiségben található a második rózsaablak is/:





Egy újabb lépcsőn mentünk le, mely egy hatalmas terembe vezetett, de itt nem volt túl sok bútor, egy nagy asztal lócával, a tetején tányírokkal és poharakkal, valamint egy kandalló, fölötte a falon pedig néhány korabeli kard és más eszközök függtek. A szemben lévő falon, egy hatalmas faliszőnyeg állt.



Kandalló




A nagy faliszőnyeg a falon

A következő folyosó visszavezetett a kiindulóponthoz, ahol bementünk a házba, úgyhogy a házzal végeztünk is. Ezután elmentünk a ház mögé, a romos Starkie szárny mellett.





A ház mögött egy hatalmas kert volt, de nyáron biztosan jobban mutat, most télen nem volt benne túl sok látnivaló.

A kert

A romos Starrkie szárny hátulról

Napóra

Kis hátsó kert


A két oldalt fákkal beültetett gyalogúton áthaladva egy újabb kertbe érkeztünk.


Itt volt egy kerti WC is, melyen furcsa mód 2 ülőke volt, kicsit kétségbe vontam ennek a praktikusságát, ugyanis nehéz volt elképzelnem, hogy egyszerre két ember menjen be egy WC-be, de lehet, hogy a régi időkben ez természetes volt.

Kerti WC

WC ülőke két személyre

Visszanézve a házra

Ez a kert nádkerítéssel volt körbekerítve, mely nagyon jól nézett ki. Sajnos sok látnivaló itt sem volt, gondolom nyáron virágok virítanak, most csak a növények névtábláit láttuk.



Szintén ebben a kertben látható egy kertészkunyhó és az Angliában oly divatban lévő "bogár hotelek".  Nem tudom, de én ezekben a házakban sose láttam még bogarat. A kunyhó másik oldalán egy sündisznó-lak is látható, amiben persze nem láttünk sündisznót.

A kertészkunyhó és a bogár hotelek

Sündisznó-lak

Visszamentünk a ház felé, de még mielőtt kimentünk volna, megnéztük a Wild Gardent /Vad Kert/ is.


Közben itt-ott különböző nyíló virágokat fedeztem fel, nagyon tetszettek, úgyhogy muszáj volt ezeket is megörökítenem.






A Vad Kert gyakorlatilag egy üres terület, egy fával a közepén, mely körül egy fából készült lóca biztosítja az ülő alkalmatosságot azoknak, akik szeretnének egy kicsit megpihenni ezen a kellemes helyen. A kert körül több másik lóca is található. Itt sok nyíló virág volt, mely kissé feldobta a látványt.

Vad Kert








A kert végében volt egy kis ösvény, mely a Discovery Garden /Felfedező kert/ felé vezetett. Ez tulajdonképpen a gyerekek számára lett kiépítve, itt több játszási lehetőség is van, de nagyon szépen megcsinálták a területet.

Az ösvény a Discovery Garden felé


Az elején egy tábla figyelmezteti a gyerekeket, hogy tündérek alszanak a közelben, úgyhogy lábujjhegyen lépkedjenek.



Beljebb más játszólehetőségek is rendelkezésre álltak:











Megnéztük még a térképen a 13-as számmal jelölt madárlest is, mely a tó mellett volt.

Madárles

Nem volt most túl sok madár de egyet-kettőt azért sikerült lencsevégre kapni.




Fekete rigó

Cinege

Cinege

Vörösbegy

Vörösbegy

Közben kissé kisütött a nap is, a kacsák ki is ültek a tópartra napozni, némelyik nagyon szépen pózolt nekünk:













A ház másik sarkánál is volt egy ösvény, az szintén egy játszótérhez vezetett.






A játszótérről lenézve látható a fű labirintus, mely nem egy nagy dolog, csupán egy spirál alakban lenyírt füves terület. Ide le is lehet menni, egy lépcső vezet lefelé, bal oldalt a WC helyiség mellett, de előtte vissza kell mennünk a jegyirodába, mert csak azon keresztül tudunk kimenni.



A fű labirintushoz a Secret Steps /titkos lépcső/ vezet. Lent szintén van lóca, ahol akár piknikezni is lehet.

Titkos lépcső



A füves részen áthaladva kezdődik a  Riverside walk, itt egy térképet is találunk, amin jelzik az útvonalat, de nem nagyon lehet eltévedni, mert az ösvény könnyen követhető.



Bogár hotel




Az út az Aire folyó mellett vezet végig, majd lesz balra egy ösvény, mely visszavisz a hídhoz, amin a séta elején átjöttünk.

Aire folyó

Aire folyó


Virágzik a barka


Visszatérve a hídhoz

A híd után ugyanazon az ösvényen visszasétálhatunk a parkolóba, amin jöttünk. Mivel még nagyon korán volt, nem akartunk hazamenni, úgyhogy kerestünk más látnivalókat is a környéken.



Bingley Five Rise Locks

A Five Rise Lock Bingleiben található és nem más, mint egy 5 szakaszos zár a Leeds-Liverpool csatornán. 1774-ben építették, tehát nem egy mai darabról van szó, de még mindig tökéletesen működik. A zár túristalátványosság, főleg, amikor egy hajó áthalad rajta /sajnos ezt mi nem láttuk/.


Rögtön az elején láthatjuk a régi zárőr házát. Itt található egy híd is a csatornán, amin átmehetünk a másik oldalra.

A zárőr háza

A Five Rise Lock felső része

Liverpool-Leeds csatorna


Amint átmentünk a másik oldalra, találtunk egy térképet, melyen jelzik a látnivalókat. Innét balra fordulva egy rövid sétával elsétáltunk a hasonló, de kisebb Three Rise Lock-ig, mely ugyanazt a célt szolgálja, csak nem 5, hanem csak 3 zár van rajta.

Térkép

A híd a csatorna felett





Ezen a hídon keresztül juthatunk a belvárosba

A Three Rise Locks



Visszafelé a zár aljáról lehet a legjobban rálátni az építményre. Itt mellette láthatunk egy kis házat is, mely egy régi kovácsműhely volt.

A Five Rise Lock alulról

Five Rise Lock Café

A másik irányban is elsétáltunk egy darabig, arrafelé már hajókat is láthattunk a csatornán.





Egy ház kerítésén


A hajó mögött egy töltőállomás látható




Fából készült hajó




Egy idő után kissé monotonnak tűnt az egész, víz és hajók, aztán a hajók kezdtek elfogyni, ekkor visszafordultunk és visszasétáltunk a közelben lévő kis utcába, ahol parkoltunk.



St. Ives Estate

Szintén Bingleyben található a St. Ives Estate, mely egy hatalmas park. Először leparkoltunk a középső parkolóban és elsétáltunk a Coppice tóhoz. Valójában a parkban több fából faragott szobor is található, mi ezeket akartuk megkeresni. Az alábbi térképen a szobrokat kék pötty jelzi, ami azt jelenti, hogy a tóban van kettő és egy mellette.

A park térképe

Golfpálya

Golfpálya

Épület a park mellett





Megérkeztünk a tóhoz. Így télen nem volt különösebben látványos és a felhős idő csak rontott rajta. Ettől függetlenül elsőtáltunk a tó sarkáig, ahol a térkép szerint az egyik szobornak lennie kell.





Coppice tó






A tóban lévő halacskát meg is találtuk, ami egész jól mutatott, de kicsit távol volt, úgyhogy rá kellett nagítani.


Halacska a tóban


A tóban lévő másik szobrot nagyon nehezen találtuk meg, a halacska után elindultunk visszafelé és ekkor vettük észre, hogy a másik nem a tóban van, hanem a tóban lévő kis szigeten.




A harmadikat viszont hiába néztünk mindenfelé, sehol sem találtuk. Így hát visszasétáltunk az autóhoz és lementünk a lenti parkolóhoz, mert a legtöbb faszobrot oda mutatta a térkép. Leparkoltunk, majd elindultunk felfelé az ösvényen és nem sokkal az elején találtunk egy újabb szobrot, balra, kissé távolabb a gyalogúttól, szintén nem volt egyszerű észrevenni. Ez egy baglyot ábrázolt.


Folytattuk tovább az ösvényen, de sajnos a többit nem találtuk, pedig biztos, hogy jó irányba mentünk. Az erdőben a fák végig ki voltak vágva, úgyhogy arra gondoltunk, talán bevitték valahova a szobrokat, hogy az erdőírtás ne tegyen bennük kárt.







Végigsétáltuk a teljes kört, de szobroknak híre-hamva se volt. Csalódottan mentünk vissza az autóhoz, az eső is elkezdett közben cseperegni és hirtelen nagyon lehűlt a levegő, ezért inkább elindultunk hazafelé. Talán majd egyszer, melegebb időben eljövünk újra és megkeressük a szobrokat.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése