Oldalak

2017. május 20., szombat

Dél-Wales - Sátorozás és erdei túra

2017/05/06 - 2017/05/07
1. nap

Egy barátunknak Newportban /Dél-Wales/ volt egy kis dolga és megkért minket, hogy vigyük már le kocsival. A majdnem 4 órás út miatt viszont ezt öszevontuk egy kis sátorozással, - hogy ne kelljen egy nap majdnem 8 órát levezetni - és ha már ott voltunk, természetesen városnézéssel és más programokkal is.

Newport

Hajnali 5 órakor indultunk, így sikeresen elkerültük a nagy forgalmat és szinte akadálymentesen mehetttünk végig egészen Newportig, első állomásunkig. Fél 9 környékén már meg is érkeztünk, ott kitettük barátunkat, mi pedig elmentünk egy kis városnézésre. Ez volt az a hétvége, amikor szinte semmi nem akart összejönni. Előző nap nem volt itthon internetünk, így nem tudtam kigyűjteni azokat a helyeket, amiket érdemes megnézni Newportban és környékén. Elindultunk Newport belvárosa felé, de az hamar kiderült, hogy ebben a városban nincs túl sok látnivaló. Maga a város átlagos volt, tiszta, rendezett, de semmi extra. Ráadásul még egy WC-t sem találtunk sehol. Még a vasútállomáson sem, mert jegy nélkül nem lehetett átmenni a forgókapun...
Fotók azért készültek, nem sok és nem túl érdekesek. Talán a legszebb épület, amit láttunk, az az óratorony volt.







Nem is időztünk itt túl sokáig, inkább átmentünk Cardiffba, ami kb. fél órányira van onnét. Ott is voltunk már, de nem volt jobb ötletünk. A Nemzeti Múzeum környékét viszont a múltkor csak autóból láttuk, így most arra a területre összpontosítottunk.


Cardiff

A Bute márki emlékére állított szobor a kerttel nagyon szép és hangulatos volt.



Be akartunk menni a múzeumba is, de épp valami fesztivált tartottak, tele volt mindenféle öltönyös emberekkel meg kamerákkal és nem tudtuk, hogy be lehet-e menni vagy sem, de már a kedvünk is elment tőle, így visszafordultunk az ajtónál. Ott találkoztunk egy magyar férfival és a kisfiával, véletlenül pont hallottuk, hogy magyarul beszéltek és megszólítottuk őket. Ő ajánlott nekünk egy víztározót nem messze Cardifftól. Csináltunk még az épületről és környékéről pár képet, mert az nagyon szép volt és utána Merthyr Tydfil felé vettük az irányt.












Merthyr Tydfil

Ez egy kis városka Cardifftól 40 perces autóútra. Van itt egy tó és víztározó, amit a férfi ajánlott nekünk Cardiffban. Ő azt monsta, hogy egy elsüllyedt falu van a víztározó alatt, de igazából csak egy híddal összekötött torony, aminek az alja valóban víz alatt van, de nem hinném, hogy egy egész falu van alatta. Erről a részéről nem sikerült fotót csinálnunk, mert csak az autóból láttuk, nem álltunk meg. A tónál viszont igen, ami a víztározó mellett található. Tettünk egy röpke sétát, de itt is valami jobbra számítottunk. Merthyrben egyébként van egy vár is, mi nem néztük meg, de talán azt érdemesebb lett volna.







Ezután visszamentünk a barátunkért Newportba, majd elindultunk a kempingbe, ami Blackmillben volt, az Our Welsh Camping. Itt szerencsére már minden úgy alakult, ahogy kellett. A Wifi működött, az idő kellemes volt, a sátrat sikerült gond nélkül felállítani.



A kemping mosdója

Este bevásárlás után elmentünk egy kis sétára. Volt ott egy tó, azt szerettük volna megnézni, de magánterületen vezetett az út és már zárva volt, így arról is lemaradtunk. A táj viszont elég szépnek tűnt. A füves területeken bárányok legelésztek.








A séta után barbecue-ztunk egyet, de az sem úgy sikerült, ahogy vártuk. Az egyszer használatos barbecue sütőt használtuk. Az elején nem is volt vele gond, de a végén a krumplik szinte teljesen nyersek maradtak, addigra más nem volt benne elég tűz. A hús is félig rágós maradt. De azért ettünk belőle, ha nem is mindet.


Az éjszaka nem volt túl hideg, még majdnem melegem is volt, persze ez alkalommal is öt ásónyom ruhában aludtam. Most végre volt elektromos áramunk, így minden eszközt tudtunk működtetni.



2. nap

Aberdulais
Tin works and waterfall
/Ónfeldolgozó és vízesés/

Reggel 10 óra körül sátrat bontottunk és elindultunk Aberdulaisba megnézni a vízesést és a régi ónfeldolgozó gyárat. Ez Wales egyik leghíresebb vízesése, Abedrulais közelében található. A területet nemzeti örökséggé nyilvánították és megnyitották a látogatók előtt. Az itt látható vízkerék a mai napig működik.

Az elején láthattunk néhány kiállított tárgyat valamint egy kiállítótermet, ahol az itt készített eszközöket mutatják be.






Az épületek romokban vannak, egyedül a vízkerék maradt meg eredeti állapotában.















A vízesés és mellette a fás, sziklás terület nagyon látványos volt. Erről nagyon szép képek készültek. Nem véletlen, hogy a 19. században sok híres festmény készült a gyár területéről, főképp a vízesésről és a malomkerékről.





















Cím: 

Aberdulais tin works and waterfall
Main Rd, Aberdulais, Neath
SA10 8EU,
Egyesült Királyság


Következő uticélunk az Afan Forest Park volt. Ez nem más, mint egy 120 négyzetkilométeres erdős terület Dél-Walesben. Számos biciklis útvonallal valamint 14 jelölt túraútvonallal rendelkezik. A túraútvonalak különböző hosszúságúak, 1 km-től 6-7 km-es távokig válogathatunk. Mi a "River and railway walk" /folyó és vasút túra/ nevezetű útvonalat szerettük volna megtenni, de első ránézésre olyan bonyolultnak tűntek a jelzések, hogy egyszerűen nem találtuk meg a helyes ösvényt. Így csak találomra elindultunk valamerre. Nem mondhatnám, hogy túlzottan érdekes séta volt, de néhol azért a táj önmagáért beszélt. Az idő kellemes volt, talán már túlságosan is meleg a túrához.

Már maga a parkoló is egy kellemes környezetben fogadott. Egész napos parkolási díj 2 font volt, jegyautomatát nem találtunk, mert ami volt az nem működött, viszont megkérdeztünk ott valakit és ő útbaigazított, hogy bent a kávézóban tudunk jegyet venni.

A parkoló egy része

Itt a visitor centerben láthattunk néhány vasúti kiállítást és egy szobrot is. Van itt egy vasúti múzeum is, ha jól emlékszem 5 fontért látogatható, de mi nem mentünk be.





Néhány jól sikerült tájkép az út elejéről:





Miután átmentünk egy kis alagúton, egy barbecue készítő helyet találtunk. Nem tudom, hogy ez arra szolgált-e, hogy aki kedvet kap hozzá, nyugodtan használja vagy valami régi árusító hely lehetett. Mellette még faszékek is voltak és asztalok, ahová le lehetett ülni, hogy elfogyasszák az ételt.






Nem messze innét lovak legelésztek egy alacsony kerítéssel elkerítve. Mivel szegényeknek bent már szinte nem volt fű, így kénytelenek voltak áthajolni a kerítésen és onnan csemegézni. Mi is adtunk nekik pár falatot, nagyon örültek neki, utána még várták volna a többit is. A fölöttünk lévő domboldalon szintén legelészett egy lovacska, de ahhoz már nem mentünk fel.





A táj nem volt csúnya, ahogy az utat körbevették a fák és a növényekkel benőtt betonfal is jól mutatott.



Ahogy továbbmentünk egy pici erdei patakocskát pillantottunk meg, szintén nagyon szép környezetben.






Út közben egy szép színes lepkét is sikerült lencsevégre kapnom. De a pitypangról készült kép is jól sikerült.



Az erdő szélén néha-néha megpillantottunk egy-két fotózásra érdemes fenyőfát, de volt amikor csak maga a táj is megért egy kattintást.










Hiába fotóztuk le az út elején a térképet, a végén már egyáltalán nem tudtuk követni merre járunk. Mivel elvileg mi a folyós túrát akartuk végigjárni, folyót pedig eddig még nem láttuk, csak hallottuk, ahogy valahol az erdő alatt csörgedezik, gondoltuk ha lemegyünk a kis leágazó úton az pont a folyóhoz fog vezetni minket. Így is történt, a folyót megtaláltuk, viszont ott a közelben más gyalogút nem volt azon kívül amelyiken lementünk, így kénytelenek voltunk ugyanarra visszamenni.





Miután visszasétáltunk a kiindulóponthoz, ott még elindultunk egy másik irányba, de a híd után visszafordultunk. A híd alatt szintén csörgedezett egy kis folyó, lehetséges hogy ugyanaz, amelyiket az erdőben is láttunk.



Ekkor már megtaláltuk merre kellett volna mennünk az elején, de sem kedvünk sem időnk nem volt hozzá, hogy nekikezdjünk. Talán majd legközelebb...


Cím:

Afan Forest Park
Port Talbot
SA13 3HG
Egyesült Királyság