Oldalak

2018. december 18., kedd

Todmorden - Harley Wood, Hawk Stones and Bridestones

2018/12/16.

Túra és városnézés Todmordenben


Ezen a napos-felhős vasárnapon Todmorden városába látogattunk, hogy egy túra keretében megnézzük a város fölötti domboldalon magasodó hatalmas köveket, majd túra után egy kis városnézés következett. Előző nap kegyetlenül rossz idő volt egész Nagy Britanniában, de vasárnapra már sokkal kellemesebb lett. Nem volt melegünk, de túrázáshoz pont alkalmas. Legalább az eső nem esett.




Harley Wood, Hawk Stones és Bridestones túra

A túra a Harley Wood erdőben kezdődik, majd megtekinthetjük a Hawk Stones és a Bridgestones érdekes kőképződményeit.

A GPX file a lejjebb található linken letölthető. Én a ViewRanger programot használom hozzá, melyet a Google Play-ről lehet letölteni mobiltelefonra. Viszonylag könnyen kezelhető és ingyenes. A GPX file saját készítésű, mi ezt az útvonalat jártuk be. ViewRanger program használata esetén a file-t a telefonra kell másolni, vagy egyből oda letölteni, majd a megnyitás gombra kattintva a szinkronizálás lehetőséget válasszuk. Utána a ViewRanger programból megnyithatjuk. Ha mindig szeretnénk tudni épp merre járunk, akkor a programban rögzítsük a túrát a jobb alsó sarokban lévő zöld + gombra kattintva, majd a "Record a Track" menüpontot választva.


Túra táv: 9,25 km /5,74 mérföld/
Minimum szükséges idő: 2-3 óra
Legmagasabb pont: 429 méter
Szintkülönbség: 327 méter
Nehézségi fok: Könnyű
Parkoló: Kijelölt parkoló nincs. Parkolhatunk a Stoney Royd Lane mellett lévő kis utcákban az út szélén, ahol nincs semmilyen tiltó tábla.


Nem könnyű parkolót találni, de nagy nehezen sikerült a Cross Lee Road-on leparkolnunk. A túra a Burnley Road és a Stoney Royd Lane kereszteződésénél kezdődik Todmorden városában. úgyhogy lesétáltunk a szomszéd utcából a kezdőpontig.

Stoney Royd Lane

Burnley Road


Forduljunk be a Stoney Royd Lane-re, melynek aszfaltos útja a vasút alatt lévő alagút után kavicsossá válik. Menjünk át az alagúton és folytassuk tovább az ösvényen.

Stoney Royd Lane

Vasúti alagút

Visszanézva a Stoney Royd Lane-re




Jobb kézre egy juh-legelő mellett haladunk el. Az egyik juhnak nagyon érdekes feje volt, inkább hasonlított disznóra, mint juhra.



Disznófejű juh






Amikor megérkezünk az alábbi képen látható házikóhoz még menjünk tovább egyenesen, ne forduljunk el jobbra, mert az az ösvény egy kapuval zárt magánterület felé visz. Amint elhaladunk a ház mellett, látni fogjuk a jobbra kanyarodó ösvényt. Megérkezünk a Harley Wood /Harley erdő/ területére. Haladjunk tovább a gyalogúton ezen az erdős részen.

Balra haladjunk el a ház mellett


Összedőlt épület


Erdős rész

A kicsit távolabb lévő kerítésen egy őzike próbált átugrani. Sokadik nekifutásra sikerült is neki. Sajnos azt nem tudtam lefotózni, viszont utána felszaladt az erdőbe és ott néhány másik társa várt rá. Erről készült egy kép, de nagyon takarták a fák és nem tudtam ráélesíteni rendesen.

Őzikék az erdően










Szélmalmok a felhők között


Miután átmegyünk egy nyitott kapun az út jobbra kanyarodik, de mi folytassuk tovább egyenesen a füves ösvényen. Balra a távolban egy nagy kőhalmot foguk látni.

Kőhalom


Visszanézve...


Balra a legelőn lovak legelésztek. A fekete-fehér nagyon tetszett, a szél csak úgy borzolta hosszú sörényét és "bocskorát".







Egy helikopter szállt el felettünk









Amikor elérkezünk egy kereszteződéshez, forduljunk balra.

Forduljunk balra, erre az útra




A Bridestones messziről







Folytassuk tovább a gyalogúton és hagyjuk figyelmen kívül a jobbra és balra forduló utakat. Egy kis patak felett fogunk áthaladni. Nemsokára ismét lesz egy elágazás jobbra, itt még menjünk tovább egyenesen, majd a következő jobb oldali elágazásnál forduljunk be. Itt nagyon figyeljünk, mert egy kis táblával jelölt gyalogutat kell keresnünk, melyet eléggé benőtt a fű és élesen jobbra kanyarodik.

Áthaladunk egy kis patak felett


A kis patak










A fűvel benőtt gyalogutat jelölő tábla, itt forduljunk jobbra

Ez a gyalogút egy kissé nehezen járható, próbáljunk a szélén menni, a kerítés közelében, mert a közepe elég sáros. Kb. 5 perc után elhaladunk egy farm mellett, ami magánterület, de nyugodtan átmehetünk rajta, mert a nyilvános gyalogút útvonala itt halad végig. Itt már jobb lesz az út minősége is. A tulaj kijött mikor áthaladtunk a területén és kérte, hogy a házról ne publikáljunk fotókat.





Amikor kiérünk az aszfaltos útra /Kebs Road/, forduljunk jobbra, és közben figyeljük meg a sziklaalakzatokat az út bal oldalán. Megérkeztünk a Hawk Stones-hoz.

Kebs Road

A Stansfield Moor nyugati szélén, a Kebs Road felett található homokkövek a közeli szomszédjához, a Bridestone-hoz hasonlóan, a Hawk Stones is számos furcsa alakú időjárás által formált sziklaszirtet tartalmaz, amelyeket sok-sok millió évvel ezelőtt kerültek ide, majd egy visszahúzódó gleccser alakította ki formáját az utolsó jégkorszakban - kb. 15 000 évvel ezelőtt. Vannak szokványos, természetes formájú gleccserek által kivájt medencék, és néhány nagyobb szikladarabok, melyen ókori üregek jelennek meg, bár gyakran nehéz különbséget tenni az erózióval összefüggő lyukak és az ember által készített üregek között.


A Hawk Stones területét veszélyesnek nyilvánították, melyet egy tábla jelez is, ezért a helyi farmer szögesdrót-kerítést húzott fel köré, így sajnos csak az útról figyelhetjük meg ezeket a sziklaalakzatokat. Valamikor létezett gyalogút, melyen eljuthatunk a sziklákhoz, de most mi csak elkerített területet láttunk.

Hawk Stones












A Hawk Stones Todmorden keleti felőli oldalán malomkő sziklákat tartalmaz, amelyek néhány évezreden keresztül furcsa megjelenésű alakokzatokká váltak; az időjárás által okozott erózió egy félelmetes megjelenést kölcsönzött a helynek, amely talán a druidák rituális és áldozati istentiszteleteik helyszínéül szolgált a mítikus időkben. A sziklákba vájódott kis medencék is hozzájárulnak ahhoz a furcsa, titokzatos érzéshez, ami áthat minket, amikor egy ilyen magányos, sziklás helyre látogatunk. A Hawk jelentése sólyom, mégis valószínűleg nem a sólyommadár után nevezték el ezt a furcsa területet. A hely etimológiája valószínűleg a "hollows", azaz üreg szóból ered, mely a sziklákba vályódott mélyedésekre utal.







Miután megfigyeltük a Hawk Stones sziklaalakzatait, haladjunk tovább az aszfaltos út mentén, amíg jobbra egy széles, kavicsos gyalogutat nem találunk. Közben egy birkalegelő mellett haladtunk el, ahol szintén láttunk furcsa állatokat. Az egyik birka barna színű volt, inkább hasonlított egy medvebocsra, mint birkára. Aztán megláttuk a szürke színűt is, ami meg olyan volt, mintha farkassal keresztezték volna. Ma csupa ilyen furcsa háziállatokba botlunk. :-)





A kavicsos gyalogút jobbra

Egy kis patak felett haladunk át



Amint meglátjuk balra a kőképződményeket, figyeljünk, mert még előtte lesz egy kapu balra, azon menjünk át. Ez a gyalogút egyenesen a Bridestones kövekhez vezet, melyeket testközelből is megszemlélhetünk.

Mnejünk át a kapun

A Long Causeway út közelében áll a Bridestones, a malomkő-sziklák, amelyek fél mérföldes szakaszon helyezkednek el. Ezen a sziklás terepen számos furcsa alakzat alakult ki, amelyeket több ezer, vagy több millió év időjárási eróziója formált. A legkülünösebb alakzat, egy hatalmas szikla, az úgynevezett "The Great Bridestone", mely úgy néz ki, mint egy fejjel lefelé fordított üveg, és olyan érzésünk van, hogy bármelyik pillanatban kidőlhet a helyéről. Számos mítosz és legenda van a Bridestones-hoz társítva, ezek közül sok a mítikus időkbe nyúlik vissza. A közelmúltban is számos helyi esemény volt, amelyek a különös alakú kőzetekhez és sziklákhoz kapcsolódtak.



Üregek a lapos köveken




A 426 méter tengerszint feletti magasságban álló Bridestones a Calder Valley /Calder völgy/ területén őrszemként magasodik a Pennien moorland-re nézve. Ezeket a kőzetformákat a szél és az eső évezredek óta formálta, a puha kőzeteket furcsa alakzatokká változtatva. Egy-egy kőzet mintha csak egy szándékosan kifaragott szobor lenne, egyesek fejekre és arcokra /pl. a szfinx/ hasonlítanak, míg mások úgy néz ki, mint őskori madár, óriás teknős, medve, és még egy hatalmas üllő alakú szikla is található. Persze attól függ milyen szemszögből nézzük őket, de csak a fantáziánk szab határt, hogy melyik kőbe mit látunk bele.



Emberfejre hasonlító szikla








Még egy "szikla-ház" is található a Fast Ends-nél, a Bridestones Farm felett. A helyi legenda szerint Nan Moor és Jack Stone pár száz évvel ezelőtt ebben a szikla-házban élt, mint a "kövek őrzői", és valószínűleg ott is házasodtak össze. Azt mondják, hogy olyan faépületben vagy tanyán laktak, amely két nagy szikla közé volt ékelődve; az egyik hosszúkás alakú kőzetnek négyszögletes nyílás van az oldalán, melynek sok időt igényelhetett a kivájása. Ezt a fa szerkezetet az utóbbi időkben lebontották. A szikla-ház felett van néhány nagy, lapos kőzet, amely ősi üregekkel rendelkezik, de vannak nagyobb, körkörös mélyedések is, amelyeket természetesen az esővíz képzett, bár néha nehéz megmondani, hogy melyek a természetesen létrejött és melyek az ember alkotta képződmények.

A "szikla-ház"





A sziklák területén több gyalogút is létezik, választhatunk, hogy vagy a sziklák alatt megyünk, vagy pedig felette. De a legjobb, ha alul és felül is körbejárjuk, mert máshogy mutat alulról, mint felülről. Mi hol itt mentünk, hol ott, eltévedni nem igazán lehet, csak menjünk mindig a sziklák irányába. Nem sokkal a sziklaterület kezdete után található egy ösvény, mely balra elágazik, azt hagyjuk figyelmen kívül, mert az a Bridestones többi részét elkerüli.





































A "Bridestones" a Bridia, Brighid vagy Briga névből eredhet, a vaskori pogány időkből, akit a történelem inkább csak úgy ismer, mint "Brigantia", az Észak-Angliai Brigantes törzs istennője - egészen a római honfoglalásig. Vagy talán a menyasszony névből származik /bride magyarul menyasszony/, mint a "menyasszony és a vőlegény" egy esküvői ünnepségen, mely időről időre visszatérő esemény volt, régen, amikor az esküvők állítólag ezen a helyen történtek, ahol most a "Bridestones" képződményei találhatók. Valóban van egy 4 és fél méter magas, ovális alakú, viharvert kő, a "Nagy Menyasszony Kő" /Great Bride Stone/ és mellette egy kisebb, lekerekített kő, amelyet a "Vőlegény Kő"-nek neveznek. De kétségtelenül a Bridestones egy szent és varázslatos hely volt, és kétezer évvel ezelőtt itt éltek a druidák, akik imádták a pogány isteneket, rituális és áldozati szertartásokat tartottak, de ettől függetlenül költők, történészek varázslók, orvosok, valamint csillagászok is voltak.

A Nagy Menyasszony Kő és mellette jobbra a Vőlegény-kő






A Bridestones után folytatva utunkat tovább az ösvényen, nemsokára kiérünk az aszfaltos útra /Eastwood Road/. Ott forduljunk jobbra és egy darabig ezen az úton haladunk tovább.





Pár perc után egy elágazáshoz érkezünk, itt forduljunk ismét jobbra, egy másik aszfaltos útra /Windy Harbour Lane/.

Windy Harbour Lane

Ahol az aszfaltos út véget ér, egy nagyon kreatív és ötletes, kőból faragott emberfej található. Itt forduljunk jobbra a füves útra. Esős időszakokban eléggé mocsaras, sáros, úgyhogy figyeljünk hova lépünk.

Kőből faragott emberfej - jobbról

Szemből

Balról

A füves, mocsaras gyalogút




A következő elágazásnál forduljunk balra, majd folytassuk egészen az út végéig /van korábban is egy elágazó jobbra, de az egy farm mellett vezet el, nincs kitéve semmilyen tábla, tehát valószínűleg nyugodtan lehetne menni arra is, de kijött a tulaj és mondta, hogy inkább menjünk vissza a gyalogútra és a következő elágazásnál forduljunk be, mert az ő birtoka mellett túl rossz állapotú az út. De lehet, csak nem örült volna, ha arra mennénk./ Szóval menjünk egészen az út végéig, ahol lesz egy kereszteződés, de nagyon figyeljünk, mert nem kell teljesen lemenni a kereszteződésig, hanem előtte van egy erdős szűk kis ösvény jobbra, egy útjelző farúddal, arra menjünk tovább.













Kilátás a városra

Ránagyítva...


Ennél a farúdnál forduljunk jobbra

Pár méter után lesz egy elágazás, válasszuk a bal oldali ösvényt, ne térjünk el jobbra. Hamarosan látni fogunk egy kis erdei patakot, amint csobog lefelé a vize, itt majd forduljunk balra, amerre az út visz.




Erdei patak

Megérkezünk egy betonozott útra, elhaladunk néhány ház mellett, majd ismét egy kis patakocska következik.




Kis patakocska



Végül kiérünk a közútra. Itt több lehetőség is van, hogy melyik úton megyünk vissza a parkolóhoz, mi jobbra fordultunk, át az alagúton, ez az út egyenesen a Burnley Road-ba torkollik.

Az alagút



Amint kiérünk a Burley Road-ra, forduljunk jobbra és menjünk egyenesen tovább ezen az úton, amíg vissza nem érkezünk a kiindulóponthoz.

Jack's House

A Jack's House cégtáblája

Burnley Road





Miután befejeztük a túrát beszálltunk az autóba és átkocsikáztunk Todmorden belvárosába, ami kb. 5 perces autóútra volt.



Todmorden

Todmorden városa a Calder-völgyben fekszik. A történelmi határ Yorkshire és Lancashire között a Calder folyó és mellékfolyója, a Walsden víz, amely a városon átfolyik. Az adminisztratív határt egy 1888-as önkormányzati törvény megváltoztatta, amely a város egészét a nyugati közigazgatási részhez /West Riding/ helyezte.

A Todmorden név először 1641-ben jelenik meg. A várost korábban Tottemerden, Totmardene, Totmereden vagy Totmerden néven emlegették. A név általánosan elfogadott jelentése a Totta határvölgye, mely valószínűleg a várostól északnyugatra fekvő völgyre utal. Alternatív ötletek is születtek a név magyarázására, például a talán kissé fantáziadús spekuláció, mely szerint két halálhoz kapcsolódó szóból származik: a tod és a mor (vagyis mort=halál), vagy a régi angol szerint "a róka mocsaras otthona" is lehet a jelentése.

"Tod" egy informális, rövid neve Todmordennek, amelyet gyakran használnak a mindennapi beszélgetésekben.

1898-ban ásatásokat végeztek a Cross Stone felett lévő kelta kőhalomnál /Blackheath Barrow/, ahol különböző bronzkori elemeket fedeztek fel: temetkezési urnákat, emberi koponyát, fogakat és kezeket. J. Lawton Russell, az ásatásokat végző emberek egyike szerint a Blackheath Barrow elsősorban vallási hely volt, mely kifejezetten a "temetési szertartások végrehajtására" szolgált, mivel nem volt bizonyíték arra, hogy háztartási célokra használták volna. Különös figyelmet érdemel az iránytű kardinális pontjain elhelyezkedő 4 kőhalom, az égtájak rituális felidézése nyilvánvalóan a holtak földjének szellemeivel van összefüggésben.

A piactér közelében /Market/ van egy ingyenes parkoló, ott leparkoltuk az autót, majd elindultunk egy kis városnézésre.

Todmorden vasúti hídja a Calder folyó felett



A piac közelében


Először szétnéztünk a piacon, ahol a megszokott holmikat árulták, volt ott minden, amit csak el lehet képzelni, majd a városháza felé sétáltunk.



Az 1866-1875 közütt épült neoklasszikus Városháza /Town Hall/ uralja a város központját. Az épület egyik érdekessége az elülső timpanon, mivel Lancashire és Yorkshire megye két fő iparágát ábrázolja, jelezve ezzel, hogy az épület pont a határon hlyezkedik el. A faragott kőzetnek két központi női alakja van, akik egy talapzaton helyezkednek el. A bal oldali szobor Lancashire (pamut fonó és szövő ipar), a jobb oldali Yorkshire (gyapjúgyártás, műszaki és mezőgazdasági ipar) fő iparágait testesíti meg.

Városháza


A timpanon



A központi két női alak




Utcakép

A Szent Mária Templom /St. Mary's Church/ a városháza közelében áll. Növényekkel befuttatott külső falai nagyon szembetűnőek és látványosak. A 17. században épült, de a 20. században felújították, így ez a város legrégibb, de ugyanakkor legújabb temploma.

Szent Mária Templom

Szent Mária Templom











Találtunk egy "boszorkányos" ajándékboltot, ahova be is néztünk. Volt néhány dolog, ami tetszett, de nem akartam most ilyenekre költeni, bár a nagyobb baj inkább az, hogy itthon nincs hova tenni.

Boszorkányos ajándékbolt



Lakóhajó a Rochdale Canal-on

Rochdale Canal



Átmentünk egy alagúton

Gát


Az Unitárius Egyház templomának tornya

A Golden Lion pub



Longfield Road




Todmorden egy viktoriánus malomváros kinézetét kelti. Kisváros létére nagyon hangulatos utcái vannak, és bár nem sok nevezetes épülettel rendelkezik, mégis van látnivaló a városban. Ha az utcáin sétálgatunk, kicsit olyan érzésünk lesz, mintha visszamentünk volna az időben. Az 1980-as években nem véletlenül választotta a BBC TV a várost több sorozat és műsor helyszínéül. Szintén szerepelt az 1993-ban forgatott paranormális "Strange But True" /Furcsa, de igaz/ c. műsorában, mely Todmorden területén vizsgálta az UFO észleléseket. A közelmúltban is több műsorban megjelent.





Végül visszasétáltunk a parkolóba az autóhoz. A parkoló közelében lévő vasúti alagút képével búcsúzom Todmordentől.