Oldalak

2016. november 12., szombat

North Yorkshire - High Force vízesés és Darlington


2016/11/08.

High Force vízesés és városnézés

Év vége felé közeledünk, kezdenek egyre rosszabb idők lenni, de szerencsére a ma nagyon szép napot fogtunk ki, az őszi erdő pedig most volt a legszebb, mindenféle színben pompázott. Kicsit későn indultunk, mint ahogy az lenni szokott, de kora délután sikerült megérkeznünk a High Force vízesés parkolójába.


High Force vízesés

A Middleton-in-Teesdale közelében lévő High Force vízesés a Tees folyón található. Az Észak-Pennines kiemelkedő természeti szépségű területe /AONB/ és az Európai Geopark területén helyezkedik el. Saját parkolóval rendelkezik, ahonnét néhány perces sétával érhető el, de az odavezető úton is van mit csodálni.

A parkoló


A High Force Hotel a parkoló mellett

A vízesés a déli oldalról ingyenesen megtekinthető a Pennine Way nyílvános gyalogútján keresztül, az északi parthoz a Raby birtokon lévő magán gyalogösvényen keresztül lehet eljutni, amelyért díjat számítanak fel. Az ösvény elején ki van helyezve egy kis ládika, amibe a kiírt összeget bele kell helyezni, afféle becsületkasszás dolog, legalábbis amikor mi voltunk, senki nem volt ott, hogy beszedje a díjat. Végig erdei ösvényeken halad a gyalogút, mely nagyon szépen ki van építve és az út könnyen követhető. Rododendronok, fenyőfák, páfrányok és különböző lombhullató növények szegélyezik az utat, melyek most gyönyörű őszi színekbe voltak öltözve.






A gyalogút egyes részeiről, a fák mögött már látható a folyó, ha lefelé tekintünk.








































A High Force vízesés majdnem merőleges sziklákon, két lépcsőfokon keresztül zuhan lefelé a folyón. Heves esőzések után a víz az általában száraz jobboldali részre is átfolyik, két zuhanást hozva így létre. Hideg teleken a folyó víze megfagy és látványos jégcsapokat alkot.


A Tees folyónak ezen a szakaszán bazaltkőrétegek alakultak ki, kemény magmás kőzetet létrehozva, mely Hadriánusz falánál is megfigyelhető. A vízesés ott jött létre, ahol a folyó keresztezi ezt a kemény kőzetréteget. Azonban a vízesés alatt lévő kőzetek 3 különféle anyagból állnak. A felső rész bazaltkőzetből tevődik össze, aminek erodálódása sok időt vesz igénybe, keménysége miatt. Az alsó részt karbon mészkő alkotja, mely egy lágyabb, sérülékenyebb kőzet. A két réteg között van egy vékonyabb karbon mészkő réteg. A szurdok hossza jelenleg körülbelül 700 méter.








Visszamentünk a parkoló felé, de még megnéztük a vízesést a másik oldalról is, ahova a Pennine Way gyalogútján lehet eljutni.









Egy mezőn kellett átmenni, amin tehenek legelésztek. Nagyon nézegettek minket, de nem bántottak, én viszont nagyon féltem tőlük. /Azóta már sokszor mentünk el tehenek mellett, mostmár kevésbé félek./











Alighogy odaértünk a vízeséshez, irdatlanul hangos zajra lettünk figyelmesek. Én annyira megijedtem, hogy ha kicsit jobban a szikla szélén állok, lehet le is zuhanok. A zaj a fejünk felől jött. Felnéztünk és láttuk, hogy egy vadászrepülőgép húzott el közvetlenül felettünk. Olyan gyorsan ment, hogy lefotózni se volt időnk. Erről az oldalról viszont kicsivel jobban lehetett látni a vízesést és a sziklákat. Mögötte a folyó vize gyönyörűszép sziklás területen hömpölygött végig, mielőtt a meredek bazaltoszlophoz ért volna, hogy ott lezúduljon.
































Darlington

Hazafelé megálltunk Darlingtonban egy kis városnézésre, de nem volt túl jó a választás, mert nem sok volt a látnivaló. Mikor megérkeztünk már kezdett sötétedni is, így nem maradtunk sokáig.

Darlington egy mezőváros, mely fejlődésének nagy részét a grúz és a viktoriánus korszakban élő helyi Quaker családnak köszönheti, akik nagyban hozzájárultak a Stockton és Darlington közötti vasútvonal megteremtésében, ez volt a világon az első gőzmozdonyos állandó személyszállító vonal. Hatása a városközpont építészetében mutatkozik meg legegyértelműbben, amely magában foglalja Darlington történelmi viktoriánus piacát is. Az 1183-ban épült Szent Cuthbert templom az egyik legfontosabb korai angol egyház Észak-Angliában.

Szent Cuthbert templom










Darlington városában tett rövid barangolásunk után elindultunk hazafelé. A vízesés gyönyörű volt és tényleg kihagyhatatlan látnivaló, Darlington viszont hanyagolható.