Oldalak

2016. június 10., péntek

North Yorkshire - Knaresborough


2016/06/04.

Boszorkányok és mítioszok

A mai nap Knaresborough városába látogattunk, mely kétségkívül Yorkshire legérdekesebb települései közé tartozik. Anglia egyik legrégibb városa egy magas sziklaszirtről néz le a Nidd folyóra. Szűk és meredek történelmi utcáit szép 18. századi házak szegélyezik. A belváros nem túl nagy, mégis akad itt jó sok látnivaló. Van egy központi parkolója, ami  ha jól emlékszem fizetős, de közel van minden fontosabb látnivalóhoz.

A parkoló

Egy régi járgány a parkolóban

A városközpontban a Nidd folyót egy hatalmas és látványos viadukt szeli át, mely a régió egyik legjellegzetesebb látnivalója. A folyó partján kellemes sétákat lehet tenni, és már messziről szembetűnnek a fekete-fehér kockás házacskák, amik igazán egyedivé varázsolják a környéket. Legismertebb látnivaló a Mother Shipton's Cave, azaz Shipton anya barlangja. Ez volt a fő attrakció, amiért ide jöttünk, úgyhogy mindjárt az elején ezzel kezdtünk.

A viadukt






Mother Shipton's Cave
/Shipton anya barlangja/


Shipton anya barlangjában található az az elátkozott forrás, amiben minden kővé válik. Ez már így önmagában is elég érdekes ahhoz, hogy a hely vonzza a turistákat. Az Egyesült Királyság területén több olyan régi forrás is található, amiben megkövesednek a tárgyak. A múltban szó szerint rettegtek tőle, úgy gondolták, hogy gonosz varázslat, démoni hatás alatt áll, ezért a középkorban sohasem merítettek ezekből a vizekből.

Az egész park nagyon érdekes, szépen ki van építve és viaszbábukkal szemléltetett jelenetek is emelik a hely látványosságát.




Mother Shipton, a park névadója, eredeti nevén Ursula Sontheil a 16. században élt. Élete nagy részét a forrás környékén egy barlangban élte le, ide menekült az emberek elől, akik boszorkánynak tartották és gúnyolták, piszkálták őt. Ursula egyedül és magányosan élt és tanulmányozta az erdőt, virágokat, gyógynövényeket gyűjtött, melyekből orvosságokat készített.



































Az emberek az gondolták, hogy az itt található forrás vizébe kerülő tárgyak a boszorkány varázslata miatt válnak kővé. Ezt a hiedelmet még az is fokoztak, hogy azok a kis faágyak, gallyak, levelek, amik időnként a vízbe esnek, rövid idő alatt megkövesednek. Ráadásul a barlang feletti szikla bizonyos szögből pont úgy néz ki, mint egy óriási koponya. Ezek után nem is csoda, ha a régi időkben azt hitték az emberek, hogy ha megérintik Shipton anya híres kútjának vizét, ők maguk is kővé válnak.

A valóság viszont az, hogy szó sincs semmiféle mágiáról vagy varázslatról, egész egyszerűen a vízből kiváló ásványi sók miatt mészkőbevonat képződik a forrásba helyezett tárgyakon. A kétféle anyakőzetből, tufából és travertine-ből felépülő forrás vizének nagyon magas, a szokásosat messze meghaladó az ásványi anyag tartalma. Ennek tudható be, hogy az ásványi anyagok kiválása, a kövesedés nagyon gyorsan megy végbe, alig 3-5 hónap alatt kővé válnak a forrás vizének kitett tárgyak.





A sötét, hiedelmekkel teli középkor után, a későbbi időkben már nem féltek az emberek a víztől, sőt nagyon sokan jártak oda, ittak a vízéből és zuhanyoztak alatta, mert azt hitték gyógyító ereje van. A 17. század elején egy angol orvos a kútból származó vízmintákat vizsgálta, és azt állította, hogy bármilyen testi elváltozásra gyógymódot biztosít, ha ezzel a vízzel kúrálják a pácienst. Mindez tovább növelte a forrás hírnevét és ázsióját.

Sok holmit nagyon messziről, így többek között Kanadából és Ceylonból hoztak ide, a szeretet és szerelem zálogaként. De találhatók itt a múlt emlékeként olyan játékok is, melyek már rég elhunyt, egykori gyermekeké voltak.




Ezután Shipton anya barlangját tekintettük meg, ahol a legenda szerint a "boszorkány" élt. A barlang belsejében egy szobrot is állítottak az emlékére.












Egy kis múzeum is található itt, ahol különböző boszorkányos dolgokat, viaszbábukat és megkövesedett tárgyakat láthatunk.





























Shipton anya erdejények megtekintése után csónakor béreltünk és csónakáztunk egyet a folyón. Ilyenben még sohasem volt részem és szerettem volna kipróbálni. Láttuk, hogy sokan szerencsétlenkedtek az evezéssel, nem tudták irányítani a csónakot, szerencsére páromnak elég jól ment, nem mentünk neki semminek. Hamar elment az idő, de nagyon jó volt.








A 2014-es Tour de France második szakasza Knaresborough-n haladt át és Sheffieldben ért véget. Ennek emlékére bicikliszobrokat állítottak ki az út melletti járdán. Három szobor található, kettő egymás mellett a harmadik kicsivel mögötte. Mi csak az egymás mellett lévő két bicikliket fotóztuk le. A biciklizőket két Swaledale juh figyeli a kerítés mellől, és láthatóan nagyon érdekli őket a verseny.



Szent János baptista templom



Knaresborough kastély
/Knaresborough Castle/

Terészetesen a kastélyt sem hagytuk ki, ha már itt voltunk. A mára már sajnos romos állapotban lévő kastély leginkább arról hírhedt, hogy Thomas Beckett, Canterbury érsek orgyilkosainak menedéki helye volt 1170-ben. A középkorban lényeges átalakításokat végeztek rajta és félelmetes királyi erőddé vált. A polgárháborúban 6 hónapon keresztül ostromolták, mielőtt elesett volna.

A kastélyból nagyon kevés maradt meg, de a romok festői környezetben állnak, remek kilátással a Nidd folyóra, úgyhogy már ezért is érdemes megnézni. Az évszázadok során királyi rezidenciaként és börtönként is használták, II. Richard is itt raboskodott. A polgárháború után bontották le, amikor a parlament elrendelte katonai célra való használhatatlanná tételét. Azonban a Király tornyát a Knaresborough-i városi tanács kérésére megőrizték börtön céljából.













A börtön

A régi bíróság épületét bírósági múzeummá alakították át, mely a város történetét mutatja be.

Bírósági múzeum - Tudori tárgyalóterem


Kilátás a hídra és a folyóra








Ennyi fért a mai napba, de Knaresborough abszolút nem okozott csalódást. Vannak még más látnivalók is a városban, úgyhogy lehet, hogy visszatérünk még.