Oldalak

2015. november 22., vasárnap

Közép Kelet Anglia - Bridlington


2015/11/19.

Tengerparti séta Bridlingtonban


Bridlington az Északi-tenger partján fekszik. Rendelkezik egy kis tengeri halászkikötővel, mely a rákfélékről híres. A mai nap erre a településre látogattunk. Ma sem sikerült időben elindulnunk, így nem jutott sok idő a városra. Leginkább csak a kikötő és a tengerpart környékét néztük meg.




Végigsétáltunk a North Marine Promenade szépen kiépített tengerparti sétálóutcáján.









Nagyon hideg volt ma és csípős szél fújt, ezért eléggé kihalt volt a város, a tengerparton alig volt valaki rajtunk kívül.












Egy másik sétálóutcán, az Alexandra Promenade-n is végigmentünk, ahol a füves részeken különféle figurák körvonalai láthatók.








Ahogy a legtöbb angol tengerparti városban, itt sem maradhatnak el a kaszinók, hogy szórakoztassák az arra tévedőket.




Ajándékboltot akartunk keresni, de ilyenkor már semmi sem volt nyitva, de ahogy elnéztük, tipikus ajándékboltok nem is nagyon voltak.


Végül visszamentünk a kikötőbe, még ott is szétnéztünk egy kicsit, majd elindultunk hazafelé.


A kikötő

Bridlington nem igazán nyűgözött le minket, ennél sokkal szebb tengerparti városokat is láttunk már, nem valószínű, hogy valaha is visszatérünk.












2015. november 10., kedd

Nort Yorkshire - Whitby


2015/11/07.

Városnézés Whitby-ben

Az Esk folyó torkolatánál fekvő Whitby városa kötelező látnivaló. Az apátság, a középkori halászkikötő és Cook kapitány tengeri öröksége mindenkit ámulatba fog ejteni. Kicsit későn indultunk, így már majdnem sötétedett mire megérkeztünk, de még 2-3 órát sikerült csavarognunk a városban. Először az apátságot néztük meg. A közelben lévő parkolóban parkoltuk le az autót.





Whitby apátság

A Whitby apátság romjait Nagy-Britannia legromantikusabb romjának tartják, mely a város felett ül egy szikla tetején. Alapítója Szent Hilda volt, 657-ben, és akkoriban az apátság nagy jelentőséggel bírt. Érdekessége, hogy nők alapították, ami ritkaságszámba ment. Működésük során az apácák és szerzetesek együtt éltek. Ez a hely volt a kelta és a római egyház papjainak találkozási pontja, királyok temetkezési helye, majd szentté avatottak otthona. Ez az apátság ihlette a Drakula regény iróját is. Utolsó virágkora a 13. századra tehető.























Az apátság közelében fekszik a Szent Mária templom /Church of Saint Mary/, egy anglikán plébániatemplom. A 12. század körül alapították, de belső tere elsősorban a 18. század végéből származik. A templom temetője a Drakula regények alapjául szolgált.

Szent Mária templom





A templom a város keleti szikláján fekszik, kilátással az Esk folyó torkolatára, és a városra.

Caedmon Memorial

Whitby

A Church Steps-nek /Templomi Lépcső/ nevezett, 199 fokból álló lépcső vezet le templomtól a hegy alatt lévő utcára.

Church Steps








Lementünk a tengerpartra a Tate Hill Pier felé, ahol az Esk folyót a tengerbe ömlő végénél két móló öleli át, mindekttőnek a végén 1-1 világítótoronnyal. Ezeket egyszerűen csak keleti és nyugati világítótoronynak nevezik.

A két világítótorony a mólóval






Végigsétáltunk a keleti mólón.

Keleti móló






A keleti világítótorony




Vészesen kezdett sötétedni, de még szétnéztünk az ajándékboltokban, bementünk egy fantasy boltba is, majd elindultuk hazafelé. Ez a kis idő sajnos nem volt elég ahhoz, hogy mindent lássunk a városban, de talán majd legközelebb.